IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:00 | 25 август 2021
Обновен: 21:14 | 5 май 2024

Удължиха извънредната епидемична обстановка с още 3 месеца

Даваме убежище на 70 афганистанци

По материала работи: Ставри Таргов
Удължиха извънредната епидемична обстановка с още 3 месеца

Министър Стойчо Кацаров обяви удължаване на извънредната епидемична обстановка със срок от 3 месеца. Това стана на брифинг на служебното правителство.

Основание за това е новата пандемична вълна. Регистриран е ръст на броя на заразените и броя на хоспитализациите.

Срокът от три месеца е обоснован от това, че средната продължителност на една епидемична вълна е около 2 или 2 и половина месеца. Вземат се предвид и особената политическа ситуация и неяснотите около това колко време ще продължи работата на сегашното Народно събрание.

Министерският съвет взе решение за оказване на подкрепа и даване на убежище на до 70 афганистански граждани. Това са граждани, които са работили в българското посолство в Кабул. Те ще бъдат приети заедно с техните семейства.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебния министър-председател Стефан Янев. Заедно с него изявления дадоха и министрите на образованието Николай Денков и на здравеопазването Стойчо Кацаров.

"Мисля, че е важно от гледна точка на съпричастността и солидарността, както и по отношение на това, че тези хора са работили са за България и в момента България трябва да им протегне ръка", допълни Янев.

По думите му самото изтегляне на тези хора от Афганистан ще бъде достатъчно трудно предизвикателство, но той изрази надежда, че със създадената организация ще постигнем успех и ще можем да демонстрираме готовността на България да даде убежище на хората, работили за нея, съобщава БНТ.

 

Коментари

Новини Варна