IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
16:45 | 26 август 2021
Обновен: 14:38 | 17 май 2024

ИТН не желаят разговори за третия мандат

Остават непреклонни

По материала работи: Ставри Таргов
ИТН не желаят разговори за третия мандат

Часове преди да спре въртенето на парламентарната рулетка и да стане ясно кой получава третия мандат за кабинет, подкрепата остава неясна. Непреклонни остават от ИТН, като отказват да участват в разговори.

"За нас наистина е непостижима логиката, по която тогава не можеше, а сега може - ето ви мандат, направете го. Ние искахме да го направим преди един месец. Представете си, че през януари месец вие каните на рожден ден някакви хора, които казват: Кой друг ще дойде? Те какво ще подарят? Какво ще има за ядене? Какво ще има за пиене? Не. Няма да дойдем, ще кажем и на другите да не идват и, въобще, вашият рожден ден през януари не е добра идея".

След което през декември същите хора идват при вас и казват: "Искаш ли да си празнуваш рождения ден на моята дата през декември?", коментира Ивайло Вълчев от ИТН. 

А от "Демократична България" и "БСП за България" чакат президентът да го връчи. 

"Правителство на ИТН с третия мандат? С третия мандат ще бъде възможно правителство на този, на когото бъде даден", коментира председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Един от потенциалните получатели на мандата е БСП, но на този етап левицата отказва коментар

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова помоли медиите да почакат до утре за коментари.

"Изчакваме, малко време остана. Утре президентът ще реши и ще говоря пред вас всичко", каза лаконично тя.

Третият мандат се дава на парламентарна група, а не на кандидат за премиер, за да може политическите сили да проведат консултации. Но до момента такива срещи остават само като намерения.  

След връчването няма срок, в който да бъде определено име на бъдещ министър-председател. Когато той бъде избран, ще има седем дни, за да предложи проектокабинет.

Вижте още в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна