IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:30 | 27 август 2021
Обновен: 23:52 | 28 април 2024

Корнелия Нинова взе третия мандат за съставяне на правителство

Ние имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет, заяви лидерът на БСП

По материала работи: Ставри Таргов
Корнелия Нинова взе третия мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание - "БСП за България". Така ще бъде направен последен опит за сформиране на редовно правителство в рамките на този парламент.

"БСП е партия, която изповядва ценностите свобода, солидарност и страведливост, партия, която съхрани откритост и диалогичност. Но най-важната причина са хилядите почтени социалисти. Вярвам, че тези хиляди честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетлив политически профил.

Защото България има нужда от лидерство. Размиването на политическа отговорност под ескпертна или някаква друга формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления модел. А това е историческата задача.

С указ №218 Ви възлагам да определите кандидат за министър-председател", каза държавният глава при връчването на мандата, който беше получен от лидерката социалистите Корнелия Нинова.

Тя заяви: "Ние разбираме отговорността, която поемаме. Знаем, че България е изправена пред изпитания. Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформи, мерките за промяна на досегашния модел на управление. Да гарантираме в следващите месеци стабилност на България и сигурност на българските граждани".

"Ние имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет и всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно. Имаме платформата, която постигнахме на първите разговори, която е политиките, същността на това, което ще правим и около което всички се обединихме, т.е. имаме основата.

В първия вариант проблемите възникнаха при обсъждането на министрите, защото бяха поднесени готови решения. Ние сега предлагаме да няма такива, да седнем да ги обсъдим, т.е., има всички налични условия за разбирателство, ако имаме мисъл за държавата и за хората", допълни нинова.

Нинова обяви по-рано, че е възможно министри от служебния кабинет да бъдат поканени за участие в редовно правителство и изключи ДПС от преговорите.
Следващият петък трябва да бъде обявен кандидат-премиерът, каза още Нинова. Най-вероятно в четвъртък ще бъде насрочено заседание на Националния съвет и коалиционните партньори на БСП.

"Да кажем - разговаряхме с всички партии, постигнахме това и това, не можахме да постигнем това и това, нека сега колективният орган на партията да ни каже какво да правим и как да продължим".
 

Коментари

krasi600407@abv.bg ( преди 2 години )
НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ! ВИЕ ИЗБРАННИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СТЕ НЕДОСТОЙНИ ХОРА, ИЗТЪКАНИ ОТ ЗЛОБА И ОМРАЗА ,ДРЕБНИ И НИЗКИ ДУШИЦИ И ТАКИВА КАТО ВАС ЩЕ МЕ УПРАВЛЯВАТ МЕН ТОВА Е ОБИДА !. ПОНЕ КАТО БЕШЕ БОЙКО НА ВЛАСТ НАРОДА СЕ БЕШЕ ПОЗАМОГНАЛ МАЛКО И ДИШАШЕ ПО СПОКОЙНО. МАЙ ЩЕ Е ПО ДОБРЕ ОТНОВО ДА НИ УПРАВЛЯВА ТОЙ , НАРОДА ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ ОТ ДВЕ ЗЛИНИ ПО МАЛКОТО ЗЛО.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна