IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Политика
13:45 | 16 септември 2021
Обновен: 09:18 | 23 май 2024

3 са новите лица в служебния кабинет на президента Радев

Сменени са министрите на икономиката, финансите и транспорта

По материала работи: Ставри Таргов
3 са новите лица в служебния кабинет на президента Радев

Три са новите лица в новото служебно правителство на Румен Радев. Той смени министрите на икономиката, финансите и транспорта. Мястото на Асен Василев като служебен министър на финансите заема Валери Иванов Белчев.
 
Валери Белчев е възпитаник на "Харвард", от където има Магистърска степен по публична администрация. Той е магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.

В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително "Ейч Ес Би Си", "Креди Агрикол Индосюез", "Фортис Банк" и "Сосиете Женерал".
 
През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.

Постът на Кирил Петков като служебен министър на икономиката заема Даниела Тодорова Везиева.

Даниела Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор по икономика НВУ "Васил Левски" – гр. Велико Търново.

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г.

От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейските училища. От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката. От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор. От 18 май 2021 г. до сега е съветник към Министъра на икономиката.

Христо Владимиров Алексиев новият служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той e икономист и експерт в транспортния сектор. Магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Притежава редица квалификации и сертификати от "Импириъл Колидж Лондон", Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков. Като такъв прекратява първата процедура за концесиониране на летище София поради факта, че тя е икономически неизгодна за държавата.

Между позициите, които Христо Алексиев е заемал, са експерт към кабинета на министъра на транспорта. Ръководил е един от малкото проекти в държавата, реализирани по уникален модел, включващ едновременно европейско съфинансиране и механизмите на публично-частно партньорство, а именно Интермодален терминал Пловдив, съобщава bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна