IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
17:00 | 28 септември 2021
Обновен: 11:33 | 30 април 2024

КС отмени мораториума върху кабинета "Борисов" 3

Решението е прието единодушно с 11 гласа

По материала работи: Ставри Таргов
КС отмени мораториума върху кабинета "Борисов" 3

Конституционният съд "отклонява искането за установяване на противоконституционност" на решението на Народното събрание да наложи мораториум върху определени действия на държавните органи. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на съда.

Той прекратява делото в тази му част. Решението е прието единодушно с 11 гласа. Конституционният съд посочва обаче, че "е недопустимо", с решение на НС, временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт и други държавни органи.

Според съдиите това е така, включително и в хипотезата, при която Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Искането да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента беше внесено от 60 народни представители. Приетият мораториум срещу решенията на последното правителство на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първият служебен кабинет на Стефан Янев, съобщава Нова, като цитира БТА.

Коментари

Новини Варна