IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
16:30 | 14 октомври 2021
Обновен: 22:10 | 25 март 2024

Искаме от ЕК 13 млрд. лв. за следкризисно възстановяване

Планът ще бъде представен утре

По материала работи: Ставри Таргов
Искаме от ЕК 13 млрд. лв. за  следкризисно възстановяване

Служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде представен и пред Европейската комисия в петък. С проектите и механизмите в него България може да получи почти 13 млрд. лв. за следкризисно възстановяване. В плана има записани около 57 инвестиционни мерки и 43 реформи.

Защитихме за България 12,9 млрд. лева въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов, след като днес служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост.

Българският План за възстановяване и устойчивост представлява програма за дългосрочни инвестиции и реформи. Те ще дадат на България и икономиката ѝ да бъде по-конкурентоспособна, да повишат благосъстоянието на гражданите като отговорят на предизвикателствата на 21 век, заяви Пеканов.

Планът е нов инструмент – финансов ресурс, който е европейският отговор на пандемията и икономическата криза.

Вицепремиерът съобщи още, че ще бъдат активирани допълнително 8,1 млрд. лева допълнителни инвестиции, след които ефектът за икономиката ни в следващите 6 години ще е в размер на 21 млрд. лева.

Министър-председателят Стефан Янев изрази надежда от своя страна, че с представянето на обновения План пред ЕК ще бъде отворен пътят за свежи пари към българската икономика за възстановяване, дигитализация и развитие, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна