IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
15:45 | 23 ноември 2021
Обновен: 09:54 | 21 април 2024

При висок процент ваксинирани ограниченията за бизнеса отпадат

За това се договориха преговарящите за ново правителство

По материала работи: Ставри Таргов
При висок процент ваксинирани ограниченията за бизнеса отпадат

Да отпаднат ограниченията и помощта за бизнеса при условията на достатъчно висок процент на ваксинация на населението. Това се договориха партньорите в частта по преговорите за икономическата политика на новото правителство.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви:

„Това със затварянето, пускането, плащането на едни публични пари – трябва да престанат тези вълни. Не може на всяка вълна да ощетяваме бизнеса. От друга страна да плащаме едни ресурси, които са лимитирани – вместо да ги вкарваме в някакви целеви инвестиционни политики, просто да компенсираме факта, че не сме успели информирано, добре достатъчно, че единственият начин да се спасим оттук нататък е чрез ваксинация. Разбира се, с правото на избор, но информиран избор“.

Преговарящите групи на политическите сили, които ще се опитат да съставят кабинет, се договориха още минималната работна заплата да се определя като процент от средната за страната.

Да отпаднат ограниченията за бизнеса, но срещу достатъчен брой ваксинирани, предложиха в сферата "Икономика" на свой ред от "Демократична България".

Според Георги Ганев това е постижимо до края на първото тримесечие на следващата година:
"Което по наши сметки означава да се удвои темпът на ваксиниране от 20 000 на 40 000 човека на ден, тоест да се отиде към над 200 000 на седмица"

От "Демократична България" предлагат още преструктуриране на държавните предприятия.

Представителите на "Има такъв народ" предложиха да отпаднат делегираните бюджети в системата на образованието и да се преразгледат квотите във висшите учебни заведения.

От БСП отново заявиха, че имат готова визия за икономическата политика, която цели икономика на знанието и на високата добавена стойност. Димитър Данчев определи акцентите:

"Винаги сме били водени от желанието за икономически растеж, увеличаване на доходите на българските граждани, както и нов подход за иновации и интегриране на образованието с икономиката, науката и технологиите, насърчаване на инвестициите, борба с корупцията, подкрепа за малкия и средния бизнес и ефективно управление на държавните дружества".

БНР

Коментари

Новини Варна