IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
11:15 | 29 декември 2021
Обновен: 22:29 | 30 април 2024

Климатът като един тюрлюгювеч: Нерде мусаката, нерде шофирането

Вижте какво написа във фейсбук вицепремиерът по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов

По материала работи: Ставри Таргов
Климатът като един тюрлюгювеч: Нерде мусаката, нерде шофирането

"Българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт.

Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция."

Това написа във фейсбук вицепремиерът по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Повод за изненадващия му пост, посветен на мусаката, стана изследване Good Food за BBC, което показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил. Освен това балканската рецепта е поставена на челно място в класацията и основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ.

Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда. На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, казват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство.

"Да, храната ни може да се измери в изразходвана вода и енергия, както и със своя въглероден отпечатък при нейното отглеждане, преработка, транспорт, съхранение и приготвяне - споделя министър Сандов. - Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт.

Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция. Освен това българската мусака съвсем не се прави с кайма само от телешко месо, а най-често е от смес на свинска и телешка, което също намалява нивото на емисиите."

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие, поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се ядат и с хляб.

Та, както за почти всичко, и по тази тема важи същата логика: грижата за планетата Земя и за личното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача започва с премахване на отричането и отлагането. Има добри традиции, както и такива за преосмисляне", пише още Сандов.

А на коментар под поста му, в който го репликират, вицепремиерът отговаря по следния начин:

"Аз ще опитвам да давам и препоръки, които да компенсират. Ето например споделения душ пести вода, а с това и електроенергия, с което пък се ограничават емисии."

С пост за мусаката Борислав Сандов оборва, че тя е сред най-вредните за климата

По-рано вицепремиерът излезе и с призив в социалните мрежи да не се използва пиротехника по време на Новогодишните празници. Ето какво написа министърът в личния си фейсбук профил по този повод:

"Празниците са време за почивка, уют и веселие. Нека не ги разваляме с излишен стрес и замърсен въздух, породени от пиротехника и гърмежи!

Фойерверките, пиратките, зарята и изстрелите с огнестрелни оръжия причиняват огромен стрес за животни и хора, а също така могат сериозно да увредят нашето здраве", съобщава 24 часа.

 

Коментари

Новини Варна