IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
10:45 | 6 януари 2022
Обновен: 16:48 | 19 април 2024

Ще го бъде ли? Депутат с ковид сертификат. Не ще ли – плаща си теста

Решението се очаква днес

По материала работи: Ставри Таргов
Ще го бъде ли? Депутат с ковид сертификат. Не ще ли – плаща си теста

На извънредно заседание на здравната комисия бе одобрено предложението на "Продължаваме промяната" за въвеждането на зелен сертификат и за депутатите. Вносител на предложението е председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров и група депутати. Очаква се още днес темата да влезе за гласуване в пленарната зала.

Според разпореждането на председателя на НС Николай Минчев новите условия за влизане в сградите на парламента трябва да влязат в сила от 24 януари.
Преди това стана ясно, че д-р Александър Симидчиев от ДБ оттегли тяхното проекторешение.

Управляващата партия предлага депутатите да влизат в сградите на парламента с документ за ваксина или преболедуване, както и с негативен тест за коронавирус - до 72 часа с PCR и до 48 часа за антигенен. Разходите за това обаче ще си поемат самите народни представители.

Служителите на Народното събрание и сътрудниците пък ще влизат по същия ред, но техните тестове, ако не са ваксинирани, ще са за сметка на бюджета на парламента.

От проекторешението става ясно, че ако има струпване при провеждането на антигенни тестове, то народните избраници ще могат да пререждат останалите. Това ще рече, че пред входа на НС трябва да има и пункт за тестове. Точно този текст за депутатското предимство предизвика спорове в комисията.

По време на гласуването предложението на ПП е било подкрепено от останалите коалиционни партньори БСП и ДБ, но без ИТН, които са се въздържали.

От "Възраждане" е отсъствал представител, тъй като не е бил уведомен за извънредното заседание, стана ясно по-късно от пост на Елена Гунчева в социалната мрежа. По същата причина не са присъствали и от ДПС, които също не са били известени за такова събиране на комисията по здравеопазване.

Предложението се подкрепя и от ГЕРБ-СДС, които имат възражение само срещу текста за осигуряване на предимство за влизане на народни представители, ако на входа има струпване.

"Каквото е за всички българи, това да бъде и за народните представители", коментира проф. Асен Балтов за Dir.bg.

Депутатите от ДПС също имат резерви към този текст за осигуряването на предимство на народните избраници и ще обсъждат въпроса на заседание на парламентарната група, коментира за Dir.bg д-р Хасан Адемов.

"Целта е да се даде максимална възможност за избор на хората, които желаят да работят в НС, като имат възможност за различни хипотези - ваксина, тест, преболедуване, да имат антитела. Както всички граждани са длъжни да се съобразяват с извънредната епидемична обстановка, така и депутатите трябва да се съобразят с нея", коментира след заседанието д-р Александър Симидчиев от ДБ.

Елена Гунчева от "Възраждане", която също е член на комисията, пък изрази негодуванието си, че не е била уведомена нарочно за извънредното й заседание.

"Умишлено не бях уведомена за извънредното заседание на Постоянна комисия по здравеопазване днес, на която се е разгледало предложението депутатите да влизат със зелен сертификат в Народното събрание. Редовното заседание е насрочено за днес от 15.00 часа, като по никакъв начин не съм уведомена за промяната на датата и часа.

Наглост и безочие, както и пълно незачитане на законите от страна на председателя на комисията, който вече нееднократно се изказа в подкрепа на мерките и срещу Възраждане!", написа във Фейсбук Гунчева.

Новите условия за влизане в Народното събрание трябваше да минат през гласуване и през правната комисия, но след спорове между депутатите не се стигна до вкарването на тази точка в дневния ред.

Председателят на комисията от ПП Милен Матеев поиска да влязат като точка втора в дневния ред, но останалите не се съгласиха.
Петър Петров от "Възраждане" опонира, че не е налице нито една основателна причина да бъде включено в дневния ред на комисията точката за зеления сертификат. Обществото не иска зеленият сертификат за влизане, в която да е сграда, подчерта Петров.

От ИТН също възразиха. Ива Митева поиска точката да не влиза в дневния ред на комисията. Не са налице изискванията на текста с изключителните случаи и за това точката да отпадне, настоя Митева. Анна Александрова от ГЕРБ подкрепи другите си колеги и заяви, че точката не трябва да бъде вкарвана в дневния ред на комисията.

От ДПС също не одобриха, като заявиха, че не може да се започва заседание на комисията с нарушение на правилника.

В крайна сметка извънредната точка не влезе в дневния ред на правната комисия с 10 гласа "за", 5 "против" и 5 "въздържали се", пише dnes.dir.bg.

Коментари

Новини Варна