IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
10:15 | 14 януари 2022
Обновен: 13:44 | 25 април 2024

4 стъпки към върха. Извървим ли ги, добро не ни чака... Пълен локдаун

Ще затварят училищата само в краен случай, а детските градини няма да затварят изобщо

По материала работи: Ставри Таргов
4 стъпки към върха. Извървим ли ги, добро не ни чака... Пълен локдаун

Ще затварят училищата само в краен случай, а детските градини няма да затварят изобщо, предвижда Националният оперативен план за справяне с COVID-19. Това обясниха министър-председятелят Кирил Петков, здравният министър Асена Сербезова и просветният министър Николай Денков.

В Националния план България е разделена на 6 клъстера от области, а въвеждането на мерки ще се случва в рамките на 4 етапа.

Премиерът Петков се включи онлайн в пресконференция със здравния министър и министъра на образованието.

 Четирите етапа за евентуално налагане на допълнителни мерки, които ще се прилагат на локално ниво са:

- При 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер се запълват, мерките ще бъдат съвсем леки.

- При 60% заетост – тогава има някои мерки, но всички бизнеси и всички училища работят.

- При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

- При 80% процента заетост на интензивните легла – симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, обясни министър Денков.

- При 50% заети легла за интензивно лечение, който е първият етап, ще се засили контролът за носенето на маски, физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за зелен сертификат за учителите и тестването на учениците без зелен сертификат веднъж седмично.

Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място на участниците.

Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището и без изследване на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

- Във вторият етап ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на зелен сертификат, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

- При 70% заети интензивни легла в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или зелен сертификат ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

- При 85 заетост на леглата училищата ще минат към онлайн обучение. По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Петков представи и 10 мерки, свързани с подкрепа на бизнеса и гражданите. Това са: „60 на 40”, „Патронажна грижа+”, „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете Програма „Възстановяване”, през ББР - програма „Възстановяване”, през ББР - Програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма.

Петков представи и нова, десета мярка. „Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия. В нея ще има 20% безвъзмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен заради етап 4, държавата ще ви подпомогне за затворените дни”, обясни той.

"Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес", каза в началото на пресконференцията министър-председателят.

„Новият план отчита характеристиките на Омикрон, както и необходимостта от координация между всички министерства. Ще правим математическо моделиране за развоя на пандемията, за да не изпадаме в ситуация, в която да затваряме всичко за 24 часа”, коментира здравният министър проф. Асена Сербезова.

И допълни, че плановите операции се спират, за да се осигурят повече интензивни легла за пациенти с COVID-19, пише 24 часа.
 

Коментари

Новини Варна