IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
10:15 | 22 януари 2022
Обновен: 00:28 | 24 април 2024

Зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирано население

В момента нивото на имунизация е 30%

По материала работи: Ставри Таргов
Зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирано население

Засега вариантът на ковид не води до високи нива на заетост в интензивните легла в болниците. Ако бяхме използвали старите критерии, цяла България трябваше да бъде затворена, това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция за изпълнение на мерките за преодоляване на новата ковид вълна и актуалното състояние на здравната система.

Той добави, че първоначално заложените в националния анти COVID план шест клъстера, на които беше разделена страната, стават пет. Идеята е във всяка такава област да има голямо лечебно заведение, което да обслужва пациентите с коронавирус.

Регион 1, който включва София-град, София-област и Благоевград, се очаква след 5 дни да влезе в етап 3, което означава включването на ограничителни мерки.

Хубавото на този метод е, че ще даваме за всеки един такъв регион поне 5 дни предизвестие преди въвеждането на мерките, обясни премиерът.

Другата голяма новина е, че отваряме дискусията и имаме предложение, то ще бъде дискутирано в следващите дни, че ще премахнем зеления сертификат в момента, когато единия от два критерия се постигнат - единият критерий е ваксинация от 60% с две дози (една при еднодозовите препарати), другият критерий е, ако всички интензивни легла в страната паднат на 5% или надолу заетост от COVID-19. С други думи, когато има много нисък риск за системата, предлагаме зеленият сертификат да отпадне, каза още премиерът.

В момента в България е ваксинирано около 30% от населението. "В държави членки на ЕС има много по-високо ниво на ваксинацията - въпреки че нашето се увеличава, далеч не може да достигне средноевропейските нива. В много от тези държави се облекчават част от мерките - това е при много по-високо ниво на ваксинацията", подчерта здравният министър проф. Асена Сербезова.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че мерките към момента са компромис на база на особеностите на "Омикрон": "Силно заразен, засяга много хора, не е чак толкова патогенен и не натоварва чак толкова здравната система".

Ако вирусът се промени към привикване към човешкия организъм и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова сериозни ограничителни мерки, допълни той, цитиран от "Труд".

Коментари

Новини Варна