IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
16:20 | 30 януари 2022
Обновен: 05:59 | 11 май 2024

Ограничават правомощията на главните архитекти

Инициативата е на депутатите от „Продължаваме промяната“

По материала работи: Ставри Таргов
Ограничават правомощията на главните архитекти

Снимка БНР

Да бъдат намалени правомощията на главните архитекти на общините като антикорупционна мярка е една от инициативите на депутатите на „Продължаваме промяната“, заяви във Велико Търново Настимир Ананиев, председател на парламентарната комисия по регионална политика.

Масово архитекти в страната са апелирали за разбиване на монопола на главните архитекти на общините и това предстои да бъде облечено в законодателна рамка, като се намалят правомощията на главните архитекти, коментира председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев. Той определи сега действащия модел в работата на главните архитекти като феодален.

„Проблемът с главните архитекти е доста конкретен и ще трябва да се търси някакво законово решение – един процес, при който да няма един човек, който да взема решенията и който да може от него да зависи всичко и по този начин да се вдига корупционния риск.“

По темата се работи с регионалните браншови организации, за да се облекчат инвестиционните процеси в строителството, допълни заместник-председателят на регионалната комисия арх. Йордан Терзийски.

„Първо ще имаме краткосрочни промени в Закона за устройство на територията, а дългосрочната цел е да направим един закон или кодекс, който по-генерално да реши проблемите в сектора“, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна