Варна 14°
fallback
Политика
14:00 | 24 февруари 2022
Обновен: 06:52 | 1 май 2024

Българското правителство остро осъжда агресията от Руската Федерация към Украйна

Заплаха за страната ни в този момент няма

По материала работи: Ставри Таргов

Българското правителство остро осъжда агресията от Руската Федерация към Украйна, заяви премиерът Петков след закрито заседание на Министерски Съвет на тема ситуацията в Украйна. Военната агресия не беше провокирана от Украйна.

За нас е недопустимо да има враждебни действия в такъв сериозен мащаб в Европа в XXI век, подчерта той. Министър-председателят ще участва днес в 20:00 часа на извънреден Европейски Съвет в Брюксел, където лидерите на страните членки ще приемат обща реакция и по-широки санкции спрямо Русия. България ще говори в един глас със всички партньори в ЕС и НАТО, нашето единството е нашата сила, почерта Кирил Петков.

В този момент няма заплаха за България, но въпреки това българското правителство е изготвило план за действие за осигуряване на енергийна сигурност, кибер сигурност, преглед на запасите и други мерки. Българските граждани могат да са спокойни, че работим много оперативно, заяви министър-председателят.

В момента се откриват три пункта, през които ще могат да се евакуират български граждани от Украйна. Досега около 200 души са заявили желание да се евакуират. Българското правителство е осигурило наземен транспорт и ясни процедури за бързо транспортиране на желаещи българи и украинци към страната.

Автор на статията:
Ставри Таргов
Русия правителство украйна позиция военна атака
0 коментара
fallback
fallback