IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
21:03 | 18 март 2022
Обновен: 05:36 | 7 май 2024

Без обяснения, а и без обвинение - Бойко Борисов на свобода

Следващият път могат да ме убият, заяви лидерът на ГЕРБ

По материала работи: Ставри Таргов
Без обяснения, а и без обвинение - Бойко Борисов на свобода

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше освободен от ареста малко преди 20.30 часа тази вечер. Той беше посрещнат от симпатизанти пред сградата на ГДНП.

По думите му не е имало никакво обвинение срещу него. "След като разтършуваха всичко - установиха, че няма нищо. След като подписахме протокол реших, че си тръгват. Те обаче казват - трябва да Ви задържим", разказа Борисов.

"Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица. Никакво обвинение - нищо", заяви Борисов веднага след излизането си.

"Дойдоха, разтършуваха мазета, тавани, децата където спят. Не намериха нищо! Подписахме протокол, че няма нищо намерено и аз мисля, че си тръгват. Те обаче викат: "Ами трябва да ви задържим". Аз им казвам: "Защо?! Нали нищо не сте намерили". И те ми връщат: "Е, сега... нали знаеш", разкри Борисов.

"24 часа седим в килиите, нито един милиционер... Точно както 44-та година: Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва - отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме", обясни Борисов.

Следващият път могат да ме убият, заяви лидерът на ГЕРБ.

"Тежка политическа репресия, абсолютно незаконосъобразни действия", обясни адвокатът на Борисов Менко Менков. Правозащитникът изреди редица, до думите му, извършени закононарушения от полицейските власти. Обясни, че задържането е крайна мярка, която не се налага. До 19:30 ч полицаите изобщо не са знаели къде отиват и кого ще обискират, обясни адвокат Менков.

Той обяви, че Кирил Петков е злоупотребил с името на Кьовеши. "Задържането е крайна мярка, която изобщо не се налага към настоящия момент. До края на претърсванията не е имало намерение нито един от тримата да бъде задържан, а след това са получили указания", каза Менков.

"Не мога да разбера мотива им да влязат вътре. Питайте тях", каза Менко Менков на въпрос какъв е бил мотивът на полицаите да влязат.

"Разбрах, че съм арестувана преди да дойде полицията". Това заяви бившият шеф на Пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова минути след освобождаването й от ареста.

"До последно не разбрах какво искат от мен. Не ми беше казано за какво тършуваха. Разбрах, че сме арестувани преди да влязат полицаите вкъщи. Научихме го от съобщението на МВР. Никой не е водил разпити с нас. Всичко стана пред лицето на детето ми, без да се дават обяснения. Претърсването продължи от 9 до към 3 през нощта. Имаше патрулки, полицаи, поемни лица", обяви Севдалина Арнаудова.

Тя разкри, че са открили в дома й рекламни материали с лика на Бойко Борисов и тефтер, където е било написано името на Бойко Борисов "24 часа бяхме държани без обвинения и без да дойде който и да е полицай. Дойдохме тук, взеха ни личната карта, телефоните и ни отведоха в 7 РПУ. Прекарах нощта на стол", уточни тя. "В момента искам да се прибера и да си видя детето".

"Най-интересното е, че Петков си позволи да въвлече името и на Лаура Кьовеши в това нещо. В показанията, които е дал, той е заявил, че това е станало с нейно знание и нейно разпореждане", разкри пиарката на ГЕРБ. "Скандално е, всичко е скандално.

Нашите колеги са във връзка с ЕНП и с комисарката по вътрешен ред и правосъдие. Доколкото знам, са влезли и в контакт с Лаура Кьовеши", уточни тя. "Как си обяснявате факта, че мога да навредя на човека с 19 обвинения? Това е абсурдно. Мафията си има държава", каза още Арнаудова.

"Нямам представа защо влязоха. Влизането беше по неотложност. Сега опитаха да проведат разпит, но ние нищо не сме казали, тъй като сме давали показания през декември", обясни тя. "Нямам намерение да се укрия, имам намерение да се прибера", заключи пиарът на ГЕРБ.

Пред сградата на ГДНП са се събрали членове и симпатизанти на ГЕРБ, които скандират "оставка" и възгласи срещу вътрешния министър Бойко Рашков, съобщи "Труд".

Коментари

Новини Варна