IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:15 | 24 март 2022
Обновен: 14:35 | 28 април 2024

Помощи на бизнеса заради войната в Украйна. Брюксел дава, ние – не!

Правителството предоставя само частични компенсации заради скъпия ток

По материала работи: Ставри Таргов
Помощи на бизнеса заради войната в Украйна. Брюксел дава, ние – не!

Компаниите в ЕС, засегнати от санкциите, наложени на Русия, могат да получат до 400 000 евро държавна помощ и компенсация до 30% от енергийните разходи, гласят нови правила на Европейската комисия за предоставяне на държавна помощ.

Санкциите имат отрицателно въздействие и върху европейската икономика, като това ще продължава да е така през идните месеци. Трябва да действаме, за да смекчим икономическото въздействие на тази война и да подкрепим тежко засегнатите дружества и сектори, казва изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестегер.

Новите правила на ЕК ще дадат възможност на държавите членки:

1) да предоставят ограничена по размер помощ на дружества, засегнати от настоящата криза или от свързаните с нея санкции;

2) да гарантират, че предприятията продължават да разполагат с достатъчно ликвидност;

и 3) да компенсират дружествата за допълнителните разходи, направени поради изключително високите цени на природния газ и електроенергията.

Ако държавите членки искат да сведат до минимум въздействието на рязкото увеличение на разходите за производствени ресурси, те могат незабавно да въведат схеми за отпускане на помощ в размер до 400 000 евро на дружество, засегнато от кризата, посочват от ЕК. За дружества, които осъществяват дейност в секторите селско стопанство, рибарство и аквакултури помощта може да е до 35 хил. евро.

Помощта за компенсиране на бизнеса заради високите цени на енергията може да е до 30% от разходите за електроенергия, но не повече от 2 млн. евро. Но този праг може да бъде повишен до 25 млн. евро за енергоемките потребители и до 50 млн. евро за дружества, осъществяващи дейност в конкретни сектори, като например производството на алуминий и други метали, стъклени влакна, целулоза, торове или водород, както и много основни химични вещества.

Освен всичко това страните членки могат да предоставят помощ за фирмите за осигуряване на ликвидност под формата на държавни гаранции и субсидирани заеми.

В България обаче правителството дава само частични компенсации заради скъпия ток и засега не се обсъжда предоставянето на помощи в размер до 400 хил. евро, каквито разрешава Европейската комисия, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна