IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Политика
16:00 | 24 март 2022
Обновен: 17:13 | 15 април 2024

Премиерът Петков: Британски войници ще се включат към бойната група в България

Над 80% от българите не подкрепят военна помощ за Украйна

По материала работи: Ставри Таргов
Премиерът Петков: Британски войници ще се включат към бойната група в България

Това, което се вижда ясно е, че санкциите работят до голяма степен, като целта е да са максимално асиметрични – да имат голям ефект върху Русия и да нямат негативно влияние върху Европа. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков.

„Така че например, това, което беше решено на Европейския съвет миналия път, е замразяването на резервите на Централната банка в Русия. Това е точно такъв пример на асиметричен ефект, където не влияе на Европа, но имаме доста сериозен ефект от Русия“, отбеляза министър-председателят.

Той определи като символичен ход решението на Владимир Путин „неприятелските“ страни да купуват руски газ в рубли: „На черните пазари в Русия курсът е съвсем по-различен от официалния. Вече имаме тази разлика, самите руснаци нямат доверие.

Това е някакъв опит да стабилизират своята валута, а истината е, че и това е леко символично, защото, докато търговията тече, през коя валута точно ще се превалутира е малко въпрос на неуточнен механизъм“.

Петков даде обяснение и по въпроса за военната помощ за Украйна: „Истината е в този момент, че над 80% от българите не подкрепят военна помощ. Така че ние сме едно правителство, което трябва да се съобразява до някаква степен и с това – но това не значи, че сме омекнали в позицията ни и по никакъв начин не се снижаваме“.

Премиерът обяви, че над 150 британски военнослужещи ще се присъединят към бойната група в България, а се водят преговори и с Италия, съобщи bTV.

Коментари

Новини Варна