IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:20 | 27 март 2022
Обновен: 05:47 | 26 април 2024

Вадят Пожарната и "Гражданска защита" от МВР

По това е постигнала съгласие Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента

По материала работи: Ставри Таргов
Вадят Пожарната и "Гражданска защита" от МВР

Вадят "Гражданска защита" и пожарната от МВР в отделна държавна агенция към Министерския съвет. По това е постигнала съгласие Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента след изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков и главен комисар Николай Николов за състоянието на бомбоубежищата в страната.

Новината съобщи заместник-председателят на вътрешната комисия Николай Радулов в предаването "Следите остават" по БНТ.

"Аз смятам по начало, че вкарването на "Гражданска защита" в Министерство на вътрешните работи беше голяма грешка. Това стана по времето на министър Цветанов и причината това да се случи, е желанието да се съберат всички мощности на едно място.

Една от концепциите, за която постигнахме съгласие преди оформяне на правителството в групите в корекционен формат беше това, че Министерството вътрешните работи е много голямо и ще е по-естествено и по-лесно за управление, ако се раздели. Тоест, противопожарна защита и гражданска защита излязат навън от него, в рамките на една може би държавна агенция", каза Радулов.

Той призова да бъде създадена нова модерна структура, която да е състояние не само да защитава гражданите, но и да има модерни средства за спасяване.
 "Вие виждате напоследък колко хора се губят по планините, затрупва ги лавина и така нататък. Да има модерни средства за спасяване.

Тоест, да има хеликоптери, линейки, специални хеликоптери, които се ползват за медицински цели. Вероятно ще има нов закон, който ще предвиди и участието на доброволни отряди, ще предвиди и възможностите да има резервни кадри. Особено става дума за гражданска защита при усложнена ситуация", допълни Радулов.

Коментари

Новини Варна