IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
10:15 | 4 април 2022
Обновен: 11:10 | 22 април 2024

Ще отпаднат ли джипитата? Лекари и пациенти скептични към новата реформа

Сигналите от Българския лекарски съюз също са негативни

По материала работи: Ставри Таргов
Ще отпаднат ли джипитата? Лекари и пациенти скептични към новата реформа

Идея за реформа в здравната система лансираха от "Продължаваме промяната". Предложенията са свързани с дейността на личните лекари. Идеята е след въвеждането на електронното досие пациентът сам да избира кой специалист да го прегледа. Личните лекари и пациентските организации обаче засега са против.

Председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев обясни, че не става въпрос за премахване на личните лекари.

"Те ще продължат да работят по същия начин, със същите пациенти. Предлагаме подобряване на тяхната работа и на тяхното заплащане", каза той.

Идеята е пациентите да имат свободата да потърсят помощ от всеки специалист по обща медицина в България. От своя страна той ще има достъп до пълното им здравно досие.

"Една от задължителните реформи в сектора е ефективното въвеждане на електронно здравеопазване и досие. Технически, за да се случи това са необходими няколко месеца. Ние очакваме това да стане към края на тази година. Имаме достатъчно време да обсъдим и аргументираме нашите идеи", поясни доц. Тонев.

Д-р Добринка Радоева подкрепя идеята за електронното здравно досие, но без да отпада ролята на личния лекар.

"Не мога да помисля, че може да отпадне личният лекар. Той е един координатор, насочва пациента. Първо – ние пациентите си ги познаваме от години, идват с оплакванията при личния лекар. Ние преглеждаме, преценява и го изпращаме при специалист. А там с по-високо специализирани изследвания му пускат това, което ние не можем и се установява диагнозата", изтъкна д-р Радоева.

Според личните лекари, трябва да се вземат предвид и лимитите за направления.

"Един пенсионер ще има определен лимит. Няма да може безразборно при какъвто специалист иска, при него да се прегледа. Докато сега, като дойдат при нас, им даваме направления безотказно.

Има лимит на направления, но Здравната каса не ни отказва да ни увеличи лимита", каза още личният лекар. Пациентските организации също са скептични към идеята.

"Хората с хронични заболявания се нуждаят именно от личния си лекар. Това са лекарите които познават пациента с хронично заболяване, семейството, децата и могат да следят за фамилна наследствена обремененост.

Например, диабет ако имат родителите, трябва да наблюдават много строго децата. Да се насочват пациенти с неотложни проблеми, които не са спешни обаче, към спешните отделения, е абсурдно", коментира Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".

Личните лекари ще получават различно заплащане в зависимост от това колко и какви прегледи са извършили на пациентите си. Разговори по темата още не са водени. Сигналите от Българския лекарски съюз също са негативни спрямо идеята на "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR
 

Коментари

Новини Варна