IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:30 | 12 април 2022
Обновен: 23:34 | 13 май 2024

Столетницата се вторачи в един бъдещ вот: Бюлетини заедно с машини

Внесено е предложение за промени в Изборния кодекс

По материала работи: Ставри Таргов
Столетницата се вторачи в един бъдещ вот: Бюлетини заедно с машини

Връщане на хартиените бюлетини заедно с машините за гласуване за всички видове избори, във всички секции с над 300 избиратели. Това предлагат БСП с внесен проект за промени в Изборния кодекс.

В текста е записано, че "избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване".

На последните два избора за парламент (за 46-о и 47-о НС) в секциите с над 300 регистрирани гласоподаватели се гласуваше само с машини.

Според вносителите на законопроекта - депутатите Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев, това е довело до безпрецедентен спад на избирателната активност, което трябва да бъде преодоляно с връщането на хартиените бюлетини.

Освен това проектът за промените предвижда в секциите да има параван, а не тъмна стаичка, както беше, когато гласувахме само с хартиени бюлетини.

Предлага се резултатите от машинния и хартиения вот да бъдат сумирани и вписвани в секционния протокол и да имат еднакъв правен ефект. Към секционния протокол ще се добавя този от машинното гласуване, както досега, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна