IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:40 | 18 май 2022
Обновен: 10:41 | 20 април 2024

960 военни участват в учението „Стоманен щит - 22“

Българската армия показа за първи път новопридобити радарни и безпилотни системи

По материала работи: Ставри Таргов
960 военни участват в учението „Стоманен щит - 22“

Снимка bTV

Българската армия показа за първи път новопридобити радарни и безпилотни системи по време на тактическото учение с бойни стрелби „Стоманен щит - 22“, което се провежда на учебен полигон „Корен”.

В учението участват над 960 военнослужещи с близо 270 броя бойна и специална техника. Основни обучаеми в подготовката са военнослужещите от Четвърти артилерийски полк.

Темата на учението е „Участие на артилерийския полк като група за обща огнева поддръжка в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент“.

„Стоманен щит - 22“ се провежда по сценарий, разработен от командването на Сухопътните войски. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Провеждащ тактическото учение е неговият заместник-бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението е заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев.

След приключване на стрелбите днес  зам. началникът на отбраната  ген. – лейтенант Димитър Илиев даде висока оценка на участниците в учението.

Като бивш артилерист, ген.-лейтенант Илиев заяви, че е удовлетворен от това, че колегите му се стараят винаги да вкарват нещо ново.

„Днес видяхме за пръв път новопридобити системи – радарни, безпилотни системи, но от друга страна се натъжавам, защото цялата ми служба мина с тия системи. Има нужда от модернизирането, придобиването на нови системи. Те са добри, поддържани са, усвоени са, хората умеят да ги ползват, но просто минаха времето”, заяви заместник началникът на отбраната на България.

Той подчерта, че учението е планирано още миналата година и няма общо със днешните събития и войната в Украйна. То е насочено основно за поддържане на вече придобити способности, усъвършенстване, придобиването на нови, с цел защита на независимостта и териториалната цялост на държавата.

Като удовлетворяващо определи представянето на военнослужещите в учението и командирът на сухопътните войски ген.- майор Михаил Попов.

„Целта на учението е усъвършенстване уменията на щаба и на подразделенията за планиране, участие в бойните действия в състава на сухопътния компонент. За момента демонстрирането дава увереност , че целите ще бъдат постигнати“, каза ген.-майор Михаил Попов.

Тактическо учение с бойни стрелби „Стоманен щит- 22“ на полигона „Корен” започна на 16 май и ще продължи до 20 май, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна