IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
13:00 | 2 юни 2022
Обновен: 04:08 | 10 май 2024

И арестът на Горанов - незаконен! МВР-то и пари ще му дава. Много ли?

Бил е лишен от право на защита при задържането му от МВР

По материала работи: Ставри Таргов
И арестът на Горанов - незаконен! МВР-то и пари ще му дава. Много ли?

Владислав Горанов е бил лишен от право на защита при задържането му от МВР на 17 март, а в заповедта на полицията за престоя му в килията липсва мотив.

Това са част от основанията на Софийския районен съд, за да отмени като незаконосъобразна заповедта за задържането на бившия финансов министър. Той, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и пиарката на партията Севделина Арнаудова бяха отведени в 7-о районно по разследване на Националната полиция, че са изнудвали Васил Божков.

Съдът вече отмени като незаконосъобразна заповедта за задържането на Борисов, а МВР обжалва на втора инстанция.

В решението си по жалбата на Горанов съдия Яна Димитрова посочва, че е задържан с постановление, в което е бил преписан текст от Наказателния кодекс. В него не се посочва какво точно е извършил бившият финансов министър, кога, къде и при какви обстоятелства. Обжалваната от Горанов полицейска заповед нямала и мотиви.

“Вероятно така описаните факти са плод на невнимателно преписване на законовия текст, но на практика абсолютно лишават както жалбоподателя, така и всеки друг да разбере фактическата рамка на евентуалното престъпление”, пише в решението на съда. Едно от основанията на полицията да зъдържи Горанов за 24 часа е да се предотврати друго престъпление, което той може да извърши.

Според съда обаче това е абсурдно, защото материалите сочат, че е започнало през 2014 г. и е довършено през 2019 г.

От документа става ясно, че до задържането се е стигнало след сигнал от сдружение “БОЕЦ”, подаден на 10 декември м.г. в Националната полиция.

Председателят му Георги Георгиев е разпитан, но заявил, че

няма лични
впечатления за
написаното от него

и всичко, което знае, е от медийни публикации. Копие от сигнала е изпратено и до вътрешния министър Бойко Рашков.

Към сигнала са били приложени публикации във фейсбук на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. В тях той твърди, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата на хазартните си фирми на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов. Цената на сделката била прокарването на поправка в Закона за хазарта чрез Менда Стоянова, която през 2014 г. е председател на финансовата комисия в Народното събрание.

Промяната в закона му позволила да плаща по-малки такси. Съдия Димитрова цитира сигнала, в който пишело, че бившият финансов министър и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова са били “куриери” на Бойко Борисов.

От началото на разследването

в полицията са
били разпитани
22-ма свидетели

В МВР ходиха за сведения и задържаните по-късно Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Последният разпитан свидетел е премиерът Кирил Петков. С това действие по разследването започва и наказателното дело по неотложност.

Разпитът на премиера е бил на 17 март, часове преди задържането на тримата. Пред разследващ полицай премиерът Петков е изразил притесненията си, че Божков е изнудван от Горанов. Говорил е и за получен доклад от Министерството на финансите, в който ставало дума за злоупотреби във времето, когато той е бил финансов министър.

Още същия ден при условията на неотложност е претърсено жилището на Горанов. Иззети са негови вещи. Там е била издадена и заповедта за задържането му.

По административното дело се цитират решения на съда по правата на човека в Страсбург, както и на Върховния административен съд, според които не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод за задържането му за 24 часа.

Посочва се и текст от конституцията, според който правото на свободно придвижване не може да се ограничава на базата на предполагаеми, непосочени причини, останали недоказани. Горанов е трябвало да бъде задържан след доказване на евентуално извършени от него престъпления, а МВР го направило преди това.

През април заповедта за задържане на бившия премиер Бойко Борисов също беше обявена за незаконосъобразна, а полицията обжалва на втора инстанция. Чака се решение и по казуса със Севделина Арнаудова.

На следващия ден след престоя им в 7-о районно управление прокуратурата започна разследването по случая отново, защото МВР не е било компетентно да го прави, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна