IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:15 | 9 юни 2022
Обновен: 11:07 | 28 април 2024

Слави и смирение! Какво сътвори лидерът на ИТН, какво и колко загуби?

Времето ще покаже

По материала работи: Ставри Таргов
Слави и смирение! Какво сътвори лидерът на ИТН, какво и колко загуби?

Изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и тази агония, каза в извънредно изявление Слави Трифонов.

Четворната коалиция "Продължаваме промяната" - БСП - Има такъв народ - Демократична България подписа споразумение на 10 декември 2021 г., след като на третите за годината парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. ПП взе 25.67%, БСП - 10,21%, ИТН -9.52%, а ДБ - 6.37%.

„Преди това - на вторите за годината парламентарни избори, които бяха 11 юли 2021 г. "Има такъв народ" стана първа политическа сила с 24,08%. Партията обяви, че сама ще състави правителство и предложи за премиер Николай Василев.

След това Слави Трифонов оттегли кандидатурата, като се мотивира с "помията", която се е изляла върху Василев. След това ИТН представиха проектокабинет с кандидат за премиер Пламен Николов, но после обвини партиите на протеста в предателство и го оттегли.

През август Слави Трифонов даде интервю по БНТ и каза "Избраните в следващия парламент този път ще намерят решение. Надявам се, че този път ще се прояви необходимата мъдрост и морал и ще има правителство на всяка цена."

Така се стигна до парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. На 18 ноември Слави Трифонов заяви пред БНР: "Компромисът е потребен и той ще бъде направен".

Тогава лидерът на ИТН беше категоричен, че няма да приема всичко безрезервно, но ще бъде смирен и ще направи всичко възможно да има правителство: "Сега има нови цели и нови препятствия. Ако се втренчиш в това, което се е случило, едва ли ще може да се реализира правителство. В това е смисълът да си смирен и да направиш компромис".

Изследванията на социологическите агенции регистрираха оттогава спад на подкрепата за "Има такъв народ". Според последното проучване на Тренд, проведено от 4 до 11 май за ИТН биха гласували 5,8%, припомня 24 часа.

Коментари

Новини Варна