IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
09:40 | 8 юли 2022
Обновен: 02:50 | 15 май 2024

Днес става ясно ще има ли кабинет "Василев"

Преговорите за събиране на 121 депутати съмишленици продължават

По материала работи: Ставри Таргов
Днес става ясно ще има ли кабинет "Василев"

В 17 часа днес президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Асен Василев, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание -"Продължаваме промяната".

Държавният глава връчи преди 7 дни на Василев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Все още няма потвърждение дали "Продължаваме промяната" ще предложи структура и състав на правителство или мандатът ще бъде върнат.

Ако това се случи, процедурата по конституция продължава с връчване на втори проучвателен мандат на втората по големина парламентарна формация тази на ГЕРБ-СДС

И днес до последно от "Продължаваме промяната" ще търсят подкрепа от поне 121 депутати, които да гласуват за ново правителство с програма за управление с хоризонт от 6 месеца.

Тези от БСП и ДБ не стигат за мнозинство. Затова мандатоносителите разговарят с народни представители от „Има такъв народ“ и партия "Възраждане". В края на вчерашния ден номинираният за премиер Асен Василев каза: "Нямаме някакъв съществен напредък".

И по-рано през седмицата Василев отхвърли вариант за правителство на малцинството:

"Още при приемането на мандата заявих, че ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинета и да се гласува в НС. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната".

След снощния пленум на социалистите и Корнелия Нинова потвърди - ако не се намери подкрепа, мандатът ще бъде върнат неизпълнен:

"Знам, че и в момента продължават преговори. Това зависи от разговорите, които в момента водят ПП“.

В хипотезата, че до 17 ч. днес се намерят липсващите гласове за подкрепа и на президента се върне папка със структура и състав на правителство е ясно - Бойко Рашков няма да е МВР министър. За него е отредено място на председател на антикорупционната комисия.

Но досегашният премиер Кирил Петков ще има място в това правителство. БСП ще запази, вероятно, сегашните си ресори, а как биха се разпределили четирите министерски кресла, заемани от "Има такъв народ" досега, все още няма яснота. Всички в коалицията отричат към този момент да е обсъждан персонален състав.

Що се отнася до президента Румен Радев:
"Много е важно тези, които формират в момента парламентарно управленско мнозинство, да го правят по такъв начин, че то да бъде устойчиво в бъдеще, иначе ни чака наистина цикъл от следващи избори", коментира държавният глава, цитиран от БНР.

Коментари

Новини Варна