IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
09:20 | 27 юли 2022
Обновен: 03:08 | 28 март 2024

Червен тест: БСП с програма до декември. Мине ли през НС, вадят премиер

Изборът е Асен Василев

По материала работи: Ставри Таргов
Червен тест: БСП с програма до декември. Мине ли през НС, вадят премиер

Абсолютно открито и честно в последните седмици водехме преговори за съставяне на правителство, водени единствено от желанието да гарантираме стабилност на България и спокойствие за хората. През този период изготвихме законодателна програма, която е разположена във времето за следващите 6 месеца.

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията. С 96 гласа "за", 15 "против" и 2-ма "въздържали се" пленумът е възложил на групата да внесе програмата в Народното събрание. Това вече е направено и тя ще бъде гласувана в четвъртък, стана ясно пък от проекта за дневен ред на парламента за седмицата.

В програмата са разписани антикорупционното законодателство - продължаване борбата с корупцията, кражбите и модела на ГЕРБ, избор на КПКОНПИ и на Бойко Рашков за неин председател, закони и мерки за подкрепа на икономиката в кризата, социална част за подкрепа на домакинствата, както и промените, необходими във връзка с плана за възстановяване, за да се гарантира финансирането на всички мерки за следващите години.

В по-голямата си част са включени и предложенията на ИТН.

Програмата влиза в парламента с очакване за институционално и отговорно мнозинство. Ако тя събере необходимото мнозинство от 121 души поне, на следващия ден внасяме при президента името на премиера, декларира Нинова.

Ако не - очевидно в НС няма депутати, които ще се отнесат отговорно към това, което чака България, и връщаме мандата неизпълнен, обясни лидерката на БСП.

От начало до край сме открити, честни и прозрачни. Не водим никъде никакви пазарлъци, а институционален разговори, отговори Нинова на въпрос дали водят разговори с отделни депутати от "Има такъв народ".

Искаме най-накрая да наложим в политиката принципното и отговорно държавническо поведение, без задкулисие, допълни тя. И се обърна към народа с думите: Ние положихме всички усилия да ви помогнем за следващите месеци.

Кандидатът за премиер е Асен Василев, а по конституция той ще има 7 дни срок да предложи правителство. И трите партии сме заявявали, че първата политическа сила трябва да излъчи кандидат за премиер, а Василев е предложението на ПП, обясни Нинова. Асен Василев е потвърдил, иначе не бихме си играли с тези неща, допълни тя.

Вероятно Кирил Петков си взима довиждане с този състав на Министерския съвет, защото приключваме, коментира тя новината, че в петък премиерът в оставка дава прощално парти за екипа си. Все още не е воден разговор за министри.

Първото и голямо изпитание е програма. Ние сме истинска системна партия и за нас политиките и програмата са на първо място, категорична бе Нинова.

Ще се внесе и проект за решение за удължаване срока на работа на Народното събрание и съкращаване на лятната ваканция на депутатите с оглед на спешните и важни решения като това за шеф на КЕВР, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна