IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
09:00 | 25 август 2022
Обновен: 00:54 | 5 май 2024

Съдебна (екс премиерска) сага: Петков съди Борисов, иска му 500 бона

Мотивът - клевета

По материала работи: Ставри Таргов
Съдебна (екс премиерска) сага: Петков съди Борисов, иска му 500 бона

Снимка БНР

Броени часове след като стана ясно, че Административният съд София-град е обявил окончателно за незаконен ареста от 17 март на Бойко Борисов, бившият премиер Кирил Петков обяви, че ще съди лидера на ГЕРБ за клевета. Искът на Петков е за половин милион лева, съобщи БНР.

Столичният административен съд потвърждава решението на Софийския районен съд и е осъдил Столичната дирекция на вътрешните работи да заплати на Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.

От мотивите на съда става ясно, че определението на първоинстационния съд е обжалвано не от структура на МВР, а от разузнавача към "Икономическа полиция" с инициали Ц. К. Й. Прокуратурата е поддържала становището, че жалбата му е неоснователна.

Според административните съдии заповедта за задържане на експремиера няма описани факти, а единствено е посочен номер на досъдебно производство и е преписан текст от Наказателния кодекс.

Част от решението цитира на пресконференция по обед и самият Бойко Борисов:

"Заповедта за задържането на бившия премиер не покрива стандарта за законност и за непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаването правото на свобода и сигурност".

Борисов коментира, позовавайки се на осмелили се да говорят след падането на кабинета "Петков" хора, че още при взимане на решението за неговото задържане и това на бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, разпоредилите арестите им знаели, че те се незаконни:

"Това решение е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали... И заря поръчали! С единствена задача да ме извлекат, пред децата, с белезници. След толкова часа ровене,копане, разхвърлиха всичко, на децата креватите и не намират нищо. Те викат: съжаляваме, но трябва да ви изведем, да ви задържим, така ни е разпоредено. Ясно се чува как му казаха: да му сложиш белезници!".

Кирил Петков не видя проблем в съдебното решение и обеща продължение след изборите:

"Много хора са разочаровани, че той е още на свобода. Това е само първата стъпка. Това, което видяхме, че докато не си оправим правосъдието, няма да можем да си довършим работата, но нашата идея е след 2 октомври да направим точно това".

Искът за половин милион лева, който Кирил Петков внесе в Софийския районен съд, е заради коментари на Бойко Борисов за посредници при купуването на природен газ.

"Този човек е вече осъждан за клевета. Доказан лъжец. Омръзна ми да го слушам с всичките му лъжи за посредници, за комисионни, клевети, които той непрекъснато говори навсякъде. Така че, време е да спрем тези стари лъжци, с техните мутренски похвати, ще ходим до края на това дело, за да бъде осъден", каза експремиерът Кирил Петков за делото срещу предшественика си Бойко Борисов.

Коментари

Новини Варна