IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
13:00 | 9 октомври 2022
Обновен: 17:20 | 19 април 2024

Новите депутати ще взимат с 300 лв. повече от предишните

Председателят на парламента ще се разписва за 8 000 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Новите депутати ще взимат с 300 лв. повече от предишните

България избра новите 240. За трети пъти проведохме извънредни избори за парламент и след този опит обаче не е ясно как ще се подредят играчите на политическата сцена. Сметките показват, че новите депутати ще взимат повече от предшествениците си.

Новите народни избраници ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от онези в 47-oто Народно събрание. Причината е, че доходите на властта зависят от заплатите в обществения сектор, отчетени от НСИ в края на всяко тримесечие.

Така те, заедно с министрите и президента, са единствените в страната, чиито заплати гарантирано се променят 4 пъти в годината. В годините назад е имало редки случаи, в които заплатата в обществения сектор намалява и с това спадат и доходите на властта, но обикновено посоката е обратна – нагоре. Депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Така на тръгване депутатите от предишния парламента са се подписвали за основно възнаграждение от над 4850 лева, като тук не се включват допълнителните пари за участия в комисии, както и класовете прослужено време, информира Нова телевизия. В първите си месеци новите избраници ще получават основна заплата от над 5140 лева.

Председателят на парламента по правило взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на народните избраници ще получава основно възнаграждение от почти 8 хиляди лева, докато предшественикът му е взимал малко над 7 500.

Едно е ясно - нови депутати ще имаме. Под въпрос остава дали тези нови депутати ще успеят да се обединят по някакъв начин, за да имаме и нови министри, пише glasnews.bg.

Коментари

Новини Варна