IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
13:00 | 14 октомври 2022
Обновен: 17:21 | 19 април 2024

Еврощит ни пази, общо ПВО срещу войната на Путин. Има ли заплаха за нас?

Системата ще е подобна на израелския "железен купол"

По материала работи: Ставри Таргов
Еврощит ни пази, общо ПВО срещу войната на Путин. Има ли заплаха за нас?

България се включва в общ проект на НАТО за противовъздушна отбрана, обяви министър Димитър Стоянов след срещата на Алианса в Брюксел. Системата ще е подобна на израелския "железен купол".

Министрите на отбраната от НАТО се срещнаха спешно в Брюксел заради поредната ескалация на руските атаки срещу Украйна.

"Винаги съм казвал, че Русия в момента представлява риск за националната сигурност, но засега пряка заплаха за въвличането на България и НАТО във военен конфликт няма". Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел след срещата на министрите на отбраната от Алианса.

"Подписахме писмо за намерение за създаване на т.нар. щит на европейското небе - система за противовъздушна отбрана. Тя е в пълен синхрон с желанието на ЕС да провежда общи обществени поръчки. Такава е и тази и аз подписах писмото, надявам се следващото редовно правителство да продължи тази инициатива", каза Стоянов.

Подобни системи има в САЩ и Израел, посочи министърът. Желанието на европейските партньори е системите да бъдат произвеждани в Европа. България също може да има участие в производството - със софтуер или механика, но това тепърва ще се уточнява.

На въпрос дали участието на България в тази отбранителна програма е свързано с националната сигурност и опитите за замесването на страната ни във взривяването на Кримския мост, Стоянов коментира, че двете нямат общо.

"Не бих свързал по този начин нещата. България разполага със стари съветски системи за противовъздушна отбрана. Говорим за единна система под единно ръководство, която да може да реагира във всеки момент. Откъде може да дойде заплахата - може да дойде отвсякъде", каза той.

Друга обсъждана тема са съвместните мисии на НАТО и ЕС, като България е препотвърдила участието си в КФОР и ЮФОР.

"Потвърдихме нашето участие в мисиите в Косово и Ирак. Особено внимание осигурихме на мисията в Алтеа, тъй като имаме 100 военнослужещи там и тази мисия трябва да бъде продължена, но за това трябва резолюция на ООН, която очакваме през ноември", каза още Димитър Стоянов, цитиран от 24 часа.
 

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Писмо за намерение абсолютно ищо не означава и не обвързва никого с нищо. До реализацията на намерението ще минат векове.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна