IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:50 | 14 октомври 2022
Обновен: 09:05 | 20 април 2024

Ще помагаме с Румъния и Гърция за възстановяването на Украйна

За това се договориха представители на трите страни

По материала работи: Ставри Таргов
Ще помагаме с Румъния и Гърция за възстановяването на Украйна

Зам.-министърът на външните ни работи Велислава Петрова (в средата), алтернативният министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис и държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман

България, Румъния и Гърция ще помагат на Украйна да се възстанови от войната. За това са се договорили днес зам.-министърът на външните ни работи Велислава Петрова, алтернативният министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис и държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман.

Празнуваме 30 г. от този тристранен формат и дойде време, в което той е по-важен от всякога, каза Петрова пред журналисти след срещата. Тя обясни, че тримата са обсъдили краткосрочните и дългосрочни мерки, които страните ще предприемат по отношение на енергетиката.

София е красива и за мен е удоволствие да съм тук. Нуждата да отговорим на предизвикателствата е все по-актуална. Говорихме за диверсификация на енергийните ресурси и отпадане на зависимостта от Русия, каза пък гръцкият министър Варвициотис. Той напомни, че наскоро бе пуснат интерконекторът, който свързва България и Гърция.

Поговорихме за това как може да има различни ресурси но и маршрути, по които те да влизат в Европа така, че да не можем в бъдеще да бъдем изнудвани от който и да е лидер, който иска да използва това в своя полза, каза още той.

Говорихме за това да построим Украйна наново. Много е важно, че нашите три държави обединяват сили, за да върнат към живот тази държава, продължи министърът, цитиран от 24 часа.

Коментари

Новини Варна