IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
16:40 | 29 октомври 2022
Обновен: 10:46 | 23 март 2024

Гълъб Донев: Коридор номер 8 е важен за страните от нашия регион

Служебният премиер бе на церемонията по строителството на пътната връзка в Северна Македония

По материала работи: Ставри Таргов
Гълъб Донев: Коридор номер 8 е важен за страните от нашия регион

Железопътното трасе по Коридор номер 8 е важно за страните по неговото протежение както за България, за Северна Македония, така и за Албания и несъмнено ще допринесе голяма добавена стойност за развитието на целия ни регион. Това заяви премиерът Гълъб Донев на церемонията по строителството на част от Коридор номер 8 в Северна Македония.

Стратегически важен, коридорът трябва да свърже Италия-Албания-Република Северна Македония и България.

"Нека да припомня, че през изминалите над 140 години реализирането на инфраструктурата и свързаността, залегнало в основата на днешния Коридор номер 8, е било въжделение на редица поколения от двете страни на границата. Съществено важно е да говорим за Коридор 8 във всичките му измерения - като важен комуникационен канал, който ще осъществи ключова връзка между гражданите и бизнеса на България, Северна Македония и Албания", добави Донев.

"България работи активно за включването в приоритетната европейска транспортна мрежа. Направлението София-Скопие-Тирана-Дурас трябва да бъде определено като част от европейски коридор "Западни Балкани". Темата за изграждане на Коридор 8 е приоритет както за България, така и за всички страни по протежението на трасето на коридора", каза още той и добави:

"Последиците от войната в Украйна разкриват едно от най-уязвимите места в нашия регион, а именно неразвитата и даже липсваща инфраструктура. В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е необходимо да си осигурим директни пътища за доставки.

Вместо това поради липсата на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура, нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища за доставки, минаващи през трети държави, което увеличава цената."

В заключение, Гълъб Донев подчерта:

"Ускореното изграждане на Коридор 8 е в интерес и на националната и колективна сигурност. Уверен съм, че със съвместните ни усилия ще можем да преодолеем съществуващите както и нововъзникващите предизвикателства в настоящата геополитическа обстановка", пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна