IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
14:40 | 23 ноември 2022
Обновен: 13:29 | 28 април 2024

113 дни, перо по перо, Гълъб Донев "прелита" през проблемите и ни води

Президентът вече близо година държи и изпълнителната власт чрез кабинетите си

По материала работи: Ставри Таргов
113 дни, перо по перо, Гълъб Донев "прелита" през проблемите и ни води

113 дни начело на правителството като служебен министър-председател отбеляза Гълъб Донев във вторник. А след две седмици - на Никулден, ще подобри и рекорда за най-дълъг служебен мандат в историята на България.

Досега най-дълго престоялото на власт служебно правителство е първото с премиер Стефан Янев, което пак бе назначено от Румен Радев, но през 2021 г.
Тогава Янев управлява 127 дни, преди да стане ясно, че няма да има ново правителство и ще трябва да изкара и втори служебен мандат. Той пък продължи 88 дни.

Ако се стигне до връчването на трети мандат през януари, както прогнозира самият Радев на вчерашната си среща с ДБ, кабинетът на Гълъб Донев ще е направил поне 160 дни управление и ще се приближи до 215-те дни на Янев. Но при голямата вероятност да има и “Донев 2”, ако пак отидем на избори през март, то настоящият служебен премиер ще бие рекорда на предишния.

Третият служебен министър-председател, управлявал 100 дни, е Ренета Инджова. Всички останали са предали властта на редовно правителство преди това.

Служебният кабинет си свърши работата - направихме избори и измъкнахме България от няколко кризи”, опита да подсети политиците и говорителят на служебното правителство Антон Кутев в телевизионно интервю миналата седмица.

Тогава той поиска партиите да се стегнат и за седмица да излъчат редовно правителство, тъй като не е работа на служебното да определя политики през бюджета например. Да внесе ли то бюджет, или да се чака редовно управление и да се удължи сегашният, е една от темите, които разделят парламентарните сили.

През чупещите рекорди по престой във властта служебни правителства в последните 2 години президентът Радев пък е напът да изпълни година като човека, упражняващ цялата власт в страната. Общо неговите кабинети начело с Янев и Донев управляват вече 327 дни.

Това е с почти 100 дни повече от последното редовно управление на кабинета на Кирил Петков, което изкара 232 дни. А ако 48-ият парламент се провали в излъчването на правителство, дори само Гълъб Донев ще задмине по пребиваване на “Дондуков” 1 правителството на четворната коалиция.

Все още най-дълго управлявалият министър-председател в цялата история на България е Станко Тодоров, който е бил начело на две правителства между 1971 и 1981 г. Той е заемал поста 3632 дни.

С 3606 дни управление начело на четири правителства 2-ото място във вечната класация заема лидерът на ГЕРБ.

След Бойко Борисов на трета позиция е Тодор Живков с 3146 дни. В тази класация засега Гълъб Донев заема 47-а позиция от общо 57 премиери, оглавявали българското правителство от 1878 г. до този момент.

Най-късо е било управлението на Димитър Станчов през 1907 г. То е продължило само пет дни от 27 февруари до 3 март, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна