IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Политика
11:10 | 5 декември 2022
Обновен: 04:23 | 16 април 2024

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер

Той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев

По материала работи: Ставри Таргов
Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер, съобщи БНТ. Той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Проф. Габровски е началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

"Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност. Искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е голяма.

Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет. Пожелавам ви успех", заяви президентът.

За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия България да има работещо правителство, каза Николай Габровски.

 "За съжаление България в момента е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск. Имаме една продължаваща втора година политическа криза.

Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното, за да може България по-лесно да премине през този труден исторически момент, в който се намира", допълни той.

Николай Габровски завършва медицина в Медицинската академия в София през 1996 година, а от 1997 г. започва работа в Клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология там, а две години по-късно става доцент по неврохирургия. През 2011 година е избран за началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов", през 2014 г. става професор по специалността.

Николай Габровски е бил национален консултант по неврохирургия към Министерството на здравеопазването. Специализирал е многократно във Франция, Белгия, Германия, по-конкретно в направление "Невроонкология и интраоперативен ЯМР".

Бил е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз 3 години, а от 9 юни 2018 година е заместник-председател на организацията. През 2021 година е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките.

Коментари

Новини Варна