IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:00 | 13 декември 2022
Обновен: 19:36 | 28 април 2024

И почнаха едни сметки: Кворуми, болни, недоволни. Кабинет ще имаме ли?

Ако 11 депутати отсъстват, и 115 могат да направят правителство

По материала работи: Ставри Таргов
И почнаха едни сметки: Кворуми, болни, недоволни. Кабинет ще имаме ли?

Правителството на професор Габровски е възможно да бъде гласувано, ако не всички народни представители са в залата, подчерта Кристиан Вигенин от БСП.

В Ямбол той заяви, че 24-мата депутати от групата на БСП ще гласуват против, но се въздържа от коментар за изключения преди дни от партията Явор Божанков.

Броят на присъстващите депутати в залата по време на гласуването на кабинета на проф. Габровски ще бъде решаващ, тъй като не се изисква квалифицирано мнозинство, посочи Кристиан Вигенин. Според него ДПС и "Български възход" дават индикации за подкрепа на кабинет с мандата на ГЕРБ.

"Трите партии заедно имат 115 депутати при пълна мобилизация, което означава, че със 115 гласа това правителство може да мине, ако не всички народни представители са в зала.

Т.е., ако 11 отсъстват, тези 115 могат да направят правителство. Предстои да видим кои депутати няма да са в зала тази седмица, това също ще даде някаква индикация".

Вигенин прогнозира, че при провал на първия мандат, няма да има подкрепа и за втория, но има шанс за съставяне при третия мандат.

"Единствената възможност да има правителство, макар и за известен период, е то да бъде експертно и то да предложи конкретна програма за конкретен срок", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна