IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
11:00 | 28 декември 2022
Обновен: 16:46 | 27 март 2024

Христо Грозев: Не изключвам възможността да бъда отвлечен или убит

Той заяви, че е наел адвокат в Русия, който да разбере в какво точно е обвинен

По материала работи: Ставри Таргов
Христо Грозев: Не изключвам възможността да бъда отвлечен или убит

"Сложно ми е да отговоря на този въпрос, но по-скоро да. Защото освен официални инструкции да се извърши покушение над когото и да е, има и неофициални групи - паравоенни и хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което в техните очи ще бъде голям подарък за Кремъл.

Руската военизирана машина е много хибридна". Това каза по Би Ти Ви журналистът Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Руската федерация, в отговор на въпрос дали има опасност за живота му.

Той е част от разследващия екип на сайта "Белингкат", който през последните години направи серия от разкрития, свързани с режима на Путин.

Сега Грозев е в чужбина, но отказва да каже в коя държава. Стана ясно само, че не е в Европа.

Минути преди това Грозев говори и по Нова тв, където също потвърди опасенията си, че може да бъде отвлечен или убит.

"Ако трябва да определя откъде най-вероятно ще дойде опасността, тя идва от военизирани наемници като "Вагнер", които в борбата си да покажат пред руското общество, че те са по-ефикасни от официалните власти, биха могли да извършат такова престъпление", каза още разследващият журналист.

Той заяви, че е наел адвокат в Русия, който да разбере в какво точно е обвинен. Но към момента не може да получи информация.

"Единствената възможна индикация за това, в което съм обвинен, е публикувана от държавната медиа "Риа Новости", която твърди, че техен източник им бил казал, че съм обвинен в нарушаване на закона за отразяване на военните действия", обясни Грозев.

По думите му повечето наемници са бивши представители на тайните служби. И посочи определени гафове, които правят. "Използват последователни паспорти за фалшивите си личности. Пращат есемеси с незащитена връзка".

Христо Грозев обяви, че е благодарен на четирите български партии, които се свързали с него. Допълни, че от българското правителство не са направили такъв опит.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат” имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъдем проследявани.

За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев по Нова тв.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ. Не изключи да бъде отвлечен или убит. Отрече да е агент на чужди служби като британското разузнаване, за което го обвинява Русия, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна