IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
12:00 | 9 януари 2023
Обновен: 02:11 | 24 април 2024

Николай Денков върна празен втория мандат

Президентът Радев пита ПП може ли да се договори с ГЕРБ за третия мандат

По материала работи: Ставри Таргов
Николай Денков върна празен втория мандат

"Продължаваме Промяната" върнаха на президента Румен Радев неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство.

"Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа, но съм сигурен, че това усилие си струваше.

Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои", каза посоченият от ПП за кандидат-премиер Николай Денков при връщането на неизпълнения мандат.

Държавният глава постави въпроса за възможностите за формиране на мнозинство с третия, последен мандат за съставяне на правителство, като попита ръководството на "Продължаваме промяната" дали биха могли да се договорят с ГЕРБ.

 "Вчера вашите коалиционни партньори от "Демократична България" заявиха, че единственият начин за съставяне на правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Затова ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос", каза Румен Радев.

От казаното от партийните лидери през изминалите дни стана ясно, че ПП са готови на разговори за третия мандат с всички. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага нов обществен договор. ДПС смятат, че са най-подготвената партия да реализира такъв мандат. Според "Възраждане" трябва бързо да се върви към нови избори.

БСП пък няма да подкрепят кабинет с мандат на ДПС и "Възраждане". Според "Демократична България" сега е изключително важно да има правителство, но казват, че ПП и ГЕРБ трябва да се договорят. "Български възход" също са готови да получат третия мандат, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна