IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
16:00 | 13 януари 2023
Обновен: 11:24 | 28 март 2024

При необходимост държавата ще може да поеме оперативен контрол над „Лукойл Нефтохим Бургас“

Това се прави с цел защита на потребителите

По материала работи: Ставри Таргов
При необходимост държавата ще може да поеме оперативен контрол над „Лукойл Нефтохим Бургас“

При необходимост държавата ще може да поеме оперативен контрол над „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Това решиха окончателно депутатите с промени в закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, приети на второ четене. Законът е вкаран от "Демократична България".

Държавният контрол може да влезе в действие, когато е налице опасност от засягане на националната сигурност или злоупотреба с монополно положение или нарушаване на ограничителни мерки, които са наложени от международни организации и са задължителни за България.

Специалният управител ще се назначава със заповед на министъра на икономиката и индустрията след проверка от Консултативния съвет на съответните обстоятелства, в който влизат 10 министерства, ДАНС и КЗК.

Оперативното управление ще се поема за шест месеца с възможност да се удължава само веднъж за същия срок.

В мотивите на вносителите е посочено, че това не означава одържавяване на рафинерията, а се прави с цел защита на потребителите. Държавният управител ще има права до взима решения само за оперативната дейност на рафинерията, пише 24 часа.
 

Коментари

Новини Варна