IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:00 | 11 февруари 2023
Обновен: 05:28 | 4 май 2024

Държавният департамент на САЩ добави още петима българи в списъка „Магнитски”

Сред тях са Владислав Горанов от ГЕРБ и Румен Овчаров от БСП

По материала работи: Ставри Таргов
Държавният департамент на САЩ добави още петима българи в списъка „Магнитски”

Държавният департамент на САЩ добави още петима българи в списъка „Магнитски”. Трима от тях са свързани с бизнес в областта на енергетиката. Обвинени са от американската страна и в корупционна дейност. Най-известните имена в новия списък са на бившите министри - Владислав Горанов от ГЕРБ и Румен Овчаров от БСП, съобщава Нова.

САЩ отбелязват, че наказаните лица и свързаните с тях фирми са от различен спектър в българската политика. Това показвало дълбокото вкореняване на корупционни схеми и модели, които трябва да бъдат изкоренени от българския обществен и политически живот.

Според Държавния департамент те са ограбили стотици милиони левове от българските данъкоплатци. Румен Овчаров например е прибрал над 5 милиона долара от комисионни в офшорни сметки. Заедно с Александър Николов - бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй”, са ощетили държавата с над 50 милиона долара с надвишени сметки за ядрено гориво.

Горанов пък е ощетил бюджета, покровителствайки хазартни босове с промени в законодателството, които са спомогнали за спестяването на над 600 милиона лева данъци за период от пет години.

Името на бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов присъства с обвинение за „манипулиране на законодателство” в полза на олигарси. Според Съединените щати са нанесени данъчни щети за България за близо 600 милиона лева за пет години.

С обвинение за "корупция по договори в енергетиката" са трима от петимата българи - Овчаров, Николов и Генов.

Румен Овчаров е бивш народен представител, а в момента член на Националния съвет на БСП. Той е заемал поста министър на енергетиката два пъти.

Александър Николов е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, където е работил в продължение на 30 години. И още един бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ - Иван Генов, който е бил и депутат от БСП.

От министерството на финансите на САЩ твърдят, че тримата са взимали комисиони чрез пренасочване на договори за АЕЦ “Козлодуй”. За Овчаров се посочва, че е получил повече от 5 милиона евро. По 5 милиона, но в лева, са прибрали Николов и Генов.

С обвинение за „подкупване на съдия” е Николай Малинов. Той е председател на Национално движение „Русофили“. Твърди се, че след като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната, през 2019 г. е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия. Там той получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин.

Мярката е продължение на предишните санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества. Затвърждавайки тези мерки, вчера Великобритания също наложи санкции на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията.

В коментари от Президентството и от служебното правителство отчетоха, че високо ценят подкрепата, която страната ни получава за борба с корупцията. А от кабинета на Гълъб Донев казаха, че казусът "Магнитски" е преди всичко в правомощията на съдебната власт, чиято реформа подкрепят.

„Преди да се запозная с официалния текст на документа – няма да коментирам нищо”, заяви за NOVA Румен Овчаров.

„Ясно и категорично е, че се гордея, че съм в този списък. Защото след като Министерството на финансите на САЩ смята, че аз съм навредил по някакъв начин на тях, мога само да се гордея с това.

Няма как да съм участвал в корупционни схеми, тъй като никога в живота си не съм имал достъп до публични средства”, посочи от своя страна Николай Малинов.
 

Коментари

Новини Варна