IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
13:00 | 3 март 2023
Обновен: 01:14 | 26 април 2024

Гълъб Донев: Българската свобода има свой връх - той се нарича Шипка

Това е символът, който ни обединява

По материала работи: Ставри Таргов
Гълъб Донев: Българската свобода има свой връх - той се нарича Шипка

Българската свобода има свой връх - той се нарича Шипка. Всяка педя земя разказва драматичната история на българската свобода. Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки.

Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм - с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до последен дъх. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора свобода или смърт, избраха България. Това каза служебният премиер Гълъб Донев.

„Да носиш България в ума и сърцето си не е отживелица. И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа. Които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка”, добави министър-председателят.

Според Донев от връх Шипка най-добре се виждат идните български дни, където „бъдещето зависи от усилията да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество”.

Пред NOVA служебният премиер коментира, че дори във времена, когато сме разделени и се противопоставяме, Шипка е символът, който ни обединява. „За националното, за общото, всички трябва да бъдем заедно.

И трябва да помним историята такава, каквато е. И трябва да се учим от миналото, от грешките, които сме направили, за да не ги повтаряме. За да имаме един общ път към бъдещето на България”, каза Донев пред Николай Дойнов.

Коментари

Новини Варна