IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:00 | 22 юни 2023
Обновен: 21:24 | 28 април 2024

80 млн. лева за справяне с бедствия предвижда удълженият бюджет

Исканията са за 518 млн.лв.

По материала работи: Ставри Таргов
80 млн. лева за справяне с бедствия предвижда удълженият бюджет

80 млн. лева за справяне с бедствия предвижда удълженият бюджет, като от тях 63 милиона вече са били разпределени. Така за справяне с щетите от наводненията в Северозападна България от началото на юни остават едва 17 милиона.

Подадените искания пък възлизали на над 500 милиона лева. Това стана ясно по време на изслушването на вътрешният министър Калин Стоянов от депутатите.

По-рано през годината са издадени две решения за одобряване на разходи от резерва за непредвидени разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Те са одобрени от Министерския съвет на 12 април и 2 юни тази година според удължения бюджет, обясни министърът.

"Утвърдената сума за целеви разходи е 80 млн. лева. Общата сума на разпределените до момента средства съответно от 12 април и 2 юни т.г са в размер на 63 053 000 лева, в т.ч има и 24 млн. лева за дейности с превантивна цел", каза министърът. Той обясни и за какво са постъпилите искания за финансиране:

"По обработени данни към 5 юни 2023 г. броят на постъпилите искания за разглеждания в комисията е общи 859 за обща сума от 518 млн. лева. От тях за осигуряване на безопасна проводимост и коригиране на речни легла и дерета - 275 млн. лева, за възстановяване на пътната инфраструктура в т.ч мостове, улици и пътища - 150 млн. лева, за геозащита - близо 30 млн. лева, за възстановяване на хидротехнически съоръжения, отводнителни канали и водонсабдителни системи - почти 35 млн. лева, за възстановяване на молитвени храмове и сгради с административно, образователно, здравно и друго предназначение - близо 14 млн. лева".

Така за справяне с щетите от наводненията в Северозападна България в началото на месец юни са останали едва 17 милиона лева, пише 24 часа.
"Имам уверение от страна на министърът на финансите Асен Василев, че с новия бюджет, когато евентуално бъде приет след юни месец, ще бъдат отпуснати още допълнително 50 млн. лева, което означава, че сумата от 80 става сумарно 130 милиона лева", каза Стоянов и обясни, че е настоявал предвидените пари в бюджет 2023 да са завишени.
 

Коментари

Новини Варна