IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:40 | 7 август 2023
Обновен: 16:26 | 1 май 2024

Депутатите приравниха "интимната връзка" към брачното партньорство и съжителството без брак

Целта - жертвите да получават същите възможности за закрила

По материала работи: Ставри Таргов
Депутатите приравниха "интимната връзка" към брачното партньорство и съжителството без брак

Със 144 гласа "за" парламентът прие на първо четене промените в Закона за защита от домашно насилие. С тях "интимната връзка" се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите възможности за закрила.

Законопроектът беше подкрепен от три парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 58 депутати от БСП, "Възраждане" и независимият Радостин Василев гласуваха против, а 8 от ИТН се въздържаха.

Един представител на ГЕРБ-СДС също гласува с "въздържал се".

Предложението на бившия правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова промените да се гласуват още днес на второ четене, доведе до нова вълна от обвинения от опозицията.

Мнозинството в НС обаче реши да гласува днес и на второ четене приетите промени в ЗЗДН. В подкрепа гласуваха 144 депутати, а против бяха 65.

Този път опозицията беше единна - "против" предложението за окончателно гласуване на законопроекта, но 144-те гласа "за" на управляващите некоалиционни партньори от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, надвиха 65-те гласа на опозицията от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

От опозицията не приеха аргументите на Надежда Йорданова за второ гласуване на промените в Закона за защита от домашно насилие в това заседание, които тя формулира така:

"Аргументите ми за това са следните: Първо, считам, че са налице изключителни обстоятелства - така, както изисква Разпоредба 77, Алинея 2-ра, с оглед целта на закона и обществените отношения, които се регулират, и за съжаление, данните, които сочат нарастващите случаи на домашно насилие".

Възраженията, представени от Борислав Гуцанов от БСП:

"Няма никаква неотложност и вие много добре го знаете това. Защото безобразията, които ги правите, наистина минават всички граници. Това, че вие имате нужните 160 гласа, не ви дава никакво право да изнасилвате народното представителство по този начин, по който вие го правите. И тази интимна коалиция колкото по-бързо си отиде, толкова по-добре за българските граждани".

Последва ескалация на напрежението. Съпартиецът му Георги Свиленски заплаши със сезиране на Конституционния съд, а Кристиян Вигенин обясни защо - защото се нарушава правилникът, когато има направени предложения в текст на закона преди второ четене. Той поиска почивка и спешно свикване на Правната комисия на НС, за да може да се преразгледа законът и да бъде внесен доклад на Комисията.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също каза, че е нарушен правилникът, като посочи, че парламентарни групи са направили заявка да внесат предложения между първо и второ четене и обвини управляващите в отнемане на думата на опозицията, суспендиране на Конституцията и на практика - мини-държавен преврат: "Това, което правите в момента, е отнемане правото на глас и на законодателна инициатива".

Депутатите от БСП окупираха парламентарната трибуна и не дадоха възможност да продължат изказванията. Председателстващият заседанието Росица Кирова даде почивка.

От "Има такъв народ" обявиха, че ще направят отделна законодателна инициатива за промени в Закона за домашно насилие през септември, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна