IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
16:40 | 30 август 2023
Обновен: 15:08 | 22 април 2024

Президентът Радев отказа да освободи главния секретар на МВР

Според него предложението за смяната са политически

По материала работи: Ставри Таргов
Президентът Радев отказа да освободи главния секретар на МВР

Петър Тодоров

Президентството е изпратило официален отказ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров и приложените към него мотиви на Министерския съвет, научи БНР. Отказът е изпратен до МВР.

Миналата седмица държавният глава отказа да подпише указ за освобождаването на Тодоров и определи мотивите към предложението за смяната му като изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка в тази институция.

Също миналата седмица вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане за това към държавния глава.

Според него липса на организация и контрол и бездействие са довели до смъртта на полицаи и завишаване на убийствата в страната.

МВР не може да си обясни как Ангел Христов - известен като единия от братя Галеви, влиза в България и умира, при положение, че от години е обявен за международно издирване.

"Считам, че главният комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения в рамките на изключително кратък период от време", аргументира се Калин Стоянов.

На свой ред президентът отвърна, че мотивите към предложението са "изцяло политически".

"Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи.

В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", се казваше в позиицята на държавния глава от миналата седмица, изпратена от прессекретариата му.

Коментари

Новини Варна