IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
14:17 | 14 юни 2015
Обновен: 05:07 | 24 април 2024

Полицията да е постоянно до гетата, зове Радан Кънев

Етническото напрежение се нагнетява с политически цели

По материала работи: Деян Михайлов
Полицията да е постоянно до гетата, зове Радан Кънев

ДСБ настоява за изграждане на постоянни полицейски постове и здравни пунктове в населените места, където най-често има сблъсъци между жителите, главно на етническа основа.

Държавата трябва да влезе в тези зони, а не да оставя проблемите на неправителствените организации, заяви на лидерът на ДСБ Радан Кънев, като уточни, че проблемът е сериозен и е разгледан от националното ръководство на партията.

Мерките могат да дадат резултат за три-четири години и няма да струват повече от пръснатите, по думите на Кънев, милиарди през ромската декада, от които според него няма резултат.

Анализът на ДСБ показвал нагнетяване с политически цели на етническото напрежение в предизборен период, и най-вече преди местен вот, което имало тежки последици за обществото. 

Някой трябва да назове истинския проблем и неговите решения, каза председателят на партията, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че все по-големи групи от граждани са изключени от здравеопазване, образование и правораздаване. Това, по думите му, криминализира все повече хора, създава условия за купуване на избори и печелене на вота.

Затова едно от изискванията към кандидатите на ДСБ, респективно - на Реформаторския блок, за кметове на предстоящите избори ще бъде ангажиране с адекватни мерки по места.

"Категорично сме против политическата употреба на хората в гетата и насаждане на омраза към тях", заяви Радан Кънев.

Сред интеграционните стъпки, предлагани от ДСБ, е и осигуряване на място за социални услуги в проблемните зони, постоянни анкети сред населението и надзор дали децата от рисковите групи редовно ходят на училище.

Лидерът на ДСБ отрече повдигането на темата сега за полицейско присъствие в гетата да е в подкрепа на ултиматума на Патриотичния фронт към ГЕРБ. 

Ние реализираме нашата предизборна програма, обясни Кънев.

Той отказа да коментира дали ДСБ са "за" споразумение с партиите от Реформаторския блок за общи кандидатури на кметския вот през есента с аргумента, че няма да обсъжда предварително коалиционни преговори и споразумения, докато не са готови за подпис.

Коментари

Новини Варна