IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
10:50 | 18 септември 2023
Обновен: 19:22 | 12 май 2024

Започна земеделският протест

Утре тракторите ще блокират София

По материала работи: Ставри Таргов
Започна земеделският протест

Протестът на земеделските производители започна в цялата страна. Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района.

Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, каза Георги Стоянов,председател на БФС, която организация е и член на европейската "КОПА - КОДЖЕКА".

В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Браншът има пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед.

До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреди Георги Стоянов. Протестът ще се пренесе утре в София.

Коментари

Новини Варна