IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
10:40 | 24 ноември 2023
Обновен: 14:41 | 25 април 2024

Кабинетът отпусна близо 800 000 лв. компенсации за деца без място в детска градина

Ето по-важните решения на МС от 23 ноември

По материала работи: Ставри Таргов
Кабинетът отпусна близо 800 000 лв. компенсации за деца без място в детска градина

Удължава се срокът на държавната гаранция за временна експозиция „105 години Требенище“

Министерският съвет прие Решение за изменение на РМС № 380 от 2023 г. за осигуряване на държавна гаранция за временна експозиция „105 години Требенище“ в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, представяща движими културни ценности от Национална Институция Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия.

С решението се удължава срокът на държавната гаранция за временна експозиция „105 години Требенище“ в страната до 01.05.2024 г.

Културните ценности са от фондовете на Национална Институция Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия.

До 24.03.2024 г. в Националния археологически институт с музей при БАН ще бъде представена изложба 105 години Требенище“.

Представянето на изложбите ще допринесе за популяризиране на уникалните предмети, които са част от колекциите на Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките, Национална Институция Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия. Материалите от некропола при с. Требенище могат да бъдат използвани като основополагащи за иновативни за Балканите интердисциплинарни проекти в областта на проучването на културното наследство.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.

Правителството одобри график за преобразуването на ДП ,,Управление и стопанисване на язовири“

Правителството одобри график на действията за преобразуване на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ в административна структура.

Предприятието е създадено като инструмент за провеждането на държавната политика, свързана с дейностите по поддържане в изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

Според Решението на правителството от декември 2022 г., органите, упражняващи правата на държавата в държавните предприятия, представят в Министерския съвет за одобряване график с конкретни действия и срокове. С тях ще се осигури изпълнението на Програмата за преобразуване на създадените със специални закони държавни предприятия.

Предложеният проект на решение не води до въздействие върху държавния бюджет. Той не е свързан с транспонирането на директиви на ЕС или прилагането на регламенти, поради което не се налага към решението да бъде изготвена справка за съответствие с европейското право.

Приемането на проекта на решение е и в изпълнение на ангажиментите, които са поети от Република България във връзка с присъединяването й към Валутния механизъм II (ERM II), към ОИСР, така също и в изпълнение на определени мерки по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Четири формирования от състава на Въоръжените ни сили се присъединяват към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солбиате Олона

Министерският съвет взе решение за присъединяване на четири формирования от състава на Въоръжените сили на България към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солбиате Олона, Италия, както следва: Четвърти артилерийски полк - Асеновград от състава на Сухопътните войски и Група за контрол на придвижването, Взвод от Средна транспортна рота и Командна клетка от Центъра за поддръжка на конвоите от състава на Командването за логистична поддръжка.

Целта на присъединяването е участие на командири, щабове и отделни специалисти в провеждането на съвместна подготовка, учения и тренировки. Това ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост, прилагането на стандартните процедури при планирането, командването и управлението на многонационални съюзни операции.

С този акт на правителството се разрешава на български военнослужещи и цивилни служители от четирите формирования да участват в подготовка и обучение, тренировки и учения съвместно с техните италиански колеги, както и с такива от други държави-членки на Алианса, присъединили свои формирования към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Италия.

С решението се задълбочава сътрудничеството в областта на отбраната между България и Италия. По този начин страната ни затвърждава съюзната солидарност към общите усилия на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните-членки.

Правителството одобри близо 1 млн. лева по насърчителна мярка за изграждане на пътна инфраструктура в община Силистра

Министерският съвет прие Решение за одобряване на финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2023 г. на Община Силистра ще се предоставят средства в размер до 985 482 лв. с ДДС за изграждане на елементи на общинска пътна инфраструктура: ,,Ремонт на обособени улици с идентификатори ПИ № 00895.506.50; ПИ № 00895.506.51 и ПИ № 00895.506.72 по КК и КР на с. Айдемир, Промишлена зона „Запад" Силистра" и „Разпределителен водопровод от ВВМ на гр. Силистра в ПИ № 66425.514.474, ПЗ „Запад", гр. Силистра до разпределителен възел СК в ПИ № 00895.506.51 в землище с. Айдемир, община Силистра".

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по ЗНИ инвестиционен проект „Складова база за съхранение на зърно" в община Силистра на „Марлин" ЕООД.

Инвестицията по проекта е в размер над 48.1 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат разкрити 17 нови работни места.

С реконструкцията и изграждането на техническа инфраструктура ще се създадат условия за реализиране и на бъдещи инвестиционни намерения, като по този начин ще се подкрепи развитието на бизнеса и разкриването на допълнителни работни места. Реконструкцията на улицата и проектът за изграждането на водопровода съответстват на одобрените Подробни устройствени планове и схемите на техническата инфраструктура към тях.

Новоизградената техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели: ,,Технотрейд" ЕООД, ,,И-Уейст Силистра" ЕАД, ,,Агротранс" ЕООД, ,,Топ 13" ЕООД, ,,Фазерлес" АД, ,,Елкотех-Синхрон" ООД, ,,Галакс ойл" ООД, ,,Еликом Електроникс - Георгиев" КД, ,,Зелен пазар" АД и всички бъдещи инвеститори и всички съществуващи и потенциални физически/юридически лица при равни и недискриминационни условия.

Правителството одобри промени по бюджета на МВнР за обезпечаване на разходи, свързани с изменение на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат

Министерският съвет одобри днес промени по бюджета на Министерство на външните работи. С допълнителните средства, предвидени по централния бюджет за 2023 г. за МВнР, ще бъдат покрити разходи по издръжката на служителите за времето на задграничния им мандат след актуализиране на базисните размери на дневните командировъчни пари по държави, определени в приложение №1 от наредбата, прието с Постановление на Министерския съвет № 164 от 21 септември 2023 г., в съответствие с поскъпването на живота в т.ч. за наеми, учебни такси, медицинско и здравно осигуряване, военен риск.

ПМС №164 бе прието по предложение и инициатива на заместник министър­председателя и министър на външните работи Мария Габриел. С него за първи път от 15 години насам бе осъвременен базисният размер на командировъчните средства на дългосрочно командированите служители в задграничните представителства на Република България.

С увеличението на базисните размери се цели настоящият размер на средствата за издръжка на дългосрочно командированите служители да кореспондира на настоящите икономически условия и да укрепи допълнително дипломатическата служба.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет на Република България прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. за обезпечаване на дейности на Българския Червен кръст във връзка със засиления миграционен натиск на граждани от Украйна, в размер на 250 000 лв. за периода м. март - м. месец декември 2023 г.

Необходимите допълнителни средства са за финансиране на сключено споразумение между Българския Червен кръст и Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България" във връзка с функционирането на контактен център към Правителствения информационен портал за Украйна.

Правителството одобри 400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Иван Рилски“

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Иван Рилски" (за източноправославното вероизповедание - на Българската православна църква - Българска патриаршия).

Манастирът е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Рилският манастир, в това число и Хрельовата кула, църквата, манастирските сгради и църквата „Свети Лука" са обявени през 1927 г. за „народна старина" (Държавен вестник, бр. 69 от 1927 г.). През 1968 г. Хрельовата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието (Държавен вестник, бр. 77 от 1968 г.). На 7-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, проведена от 5 до 9 декември 1983 г. във Флоренция (Италия), Рилският манастир е обявен за обект на световното културно наследство. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея много старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

През 1922 г. Рилският манастир; Гробът на Св. Йоан Рилски, включващ църквата ,,Успение на Св. Йоан Рилски" и постницата Св. Йоан Рилски; Скитът „Свети Лука", включващ църквите „Свети Лука" и „Свети Покров Богородичен" и килийното училище; метохът Орлица с църквата „Св. св. Петър и Павел"; и църквата „Успение Богородично" са обявени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от „национално значение", а метохът Пчелина-за групов архитектурен и исторически комплекс от „местно значение" (Държавен вестник, бр. 73 от 1992 г.).

Като част от световното наследство ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент, за запазването и съхранението в автентичен вид на манастирския комплекс, поради което българската държава ежегодно подпомага финансово чрез Закона за държавния бюджет дейността на манастирското братство за стопанисването сградния фонд на манастира.

Допълнителните средства се предоставят във връзка с приетите в чл. 1, ал. 5, т. 6.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. (ДВ, бр. 66 от 2023 г.) за обезпечаване на дейности по ремонт, консервация и реставрация на обекти на Рилската света обител, както и други дейности по опазване и представяне на културната ценност, във връзка с отбелязване на 40-тата годишнина от включване на манастира в списъка на ЮНЕСКО.

Утвърдени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на икономиката и индустрията

Министерският съвет прие Постановление за вътрешнокомпенсирана промяна на утвърдените разходи по политиките на Министерството на икономиката и индустрията. Целта е преразпределяне на утвърдения на ведомството бюджет за 2023 г. и привеждането му в съответствие с неговите приоритети.

Извършената оценка на разходите по области на политики и бюджетни програми, както и на очакваното изпълнение на бюджета до края на годината, показват необходимост от допълнителни средства по политики в областта на устойчивото 1,1кономическо развитие и конкурентоспособност. Те са в размер на 496 000 лв. и са разпределени по програми както следва:

По бюджетна програма „Инфраструктура по качеството в подкрепа развитието на икономиката" - 246 000 лв.;

По бюджетна програма „Защита на потребителите"- 250 000 лв.

С допълнителните разходи по двете бюджетни програми ще бъдат компенсирани увеличените цени за издръжка на Държавната агенция. по метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите в резултат от отчетената през последните години инфлация и 100%-то увеличение на дневните пари при командировките в страната.

Преразпределението на средства не изисква допълнителни разходи, трансфери или други плащания, които да бъдат предоставени по бюджета на Министерството на икономиката и индустрията за 2023 г. То не води и до въздействие върху държавния бюджет, като предлаганите промени са в рамките на утвърдените разходи на Министерството на икономиката и индустрията за 2023 г.

Допълнителните средства ще бъдат осигурени за сметка на реализирани икономии по Политика в областта на ефективното външноикономическо сътрудничество, бюджетна програма „Реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския съюз“.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на ММС

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2023 г. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа активност, физическо възпитание, спорт и спортно-туристическа дейност на държавните спортни училища за бюджетната 2023 година.

Финансовите средства, необходими за подпомагане на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност в държавните спортни училища за бюджетната 2023 година в размер на 13 665 лв. са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2023 г.

С приетото Постановление ще се извърши промяна по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2023 година.

Близо 800 000 лв. компенсации за деца без място в детска градина

Кабинетът отпуска 783 279 лева за компенсации на семействата на деца, за които не е осигурено място в детска градина за периода от 1 юли до 14 септември 2023 г.

От тях 780 897 лева са предназначени за компенсиране на извършените от родителите разходи за отглеждане и обучение на 899 деца в Столична община. 1283 лева получават семействата на две деца в община Пловдив. 1099 лева се отпускат за компенсация за едно дете, което не е прието в детска градина в община Родопи.

Право на компенсации от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

Правителството одобри 267 300 лева за стипендии на даровити деца

Министерският съвет одобри 267 300 лева за изплащане на 370 стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г.

Учениците с изявени дарби имат право да получават по 135 лева месечно стипендия.

От тях 167 940 лв. се предоставят по бюджетите на 45 общини след постъпили искания в Министерството на образованието и науката за изплащане на 259 стипендии за четвъртото тримесечие на 2022 г.

9 450 лева се предоставят за стипендии след издадени 11 заповеди на министъра на образованието и науката за ученици в частни училища.

По бюджета на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 100  лева за изплащане на 98 стипендии на ученици от държавни училища, финансирани от МОН.

Допълнително се одобряват и 810 лв. за Техническия университет в София, в чиято структура е Технологичното училище „Електронни системи" за изплащане на стипендии на двама ученици.

Приетото постановление не води до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите общо 267 300 лв. са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2023 година.

Близо 7 000 000 млн. лв. за изкуства и спорт в училищата

Министерският съвет отпусна 6 752 349 лв. по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ за общинските, държавните и частните училища за учебната 2022/2023 година, представили справки за извършени фактически разходи от средствата по одобрените им суми. Програмата има за цел да осигури условия за личностно развитие на учениците и да насърчи изявите им в колективни спортове и изкуства.

По дейности, свързани с изкуствата се финансират общински, държавни и частни училища в партньорство с общински или държавни училища. Училищата са сформирали групи за занимания по музикално, танцово, театрално и изобразително изкуство. Чрез финансирането се покриват разходите им за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна техника и др.

В областта на спорта по програмата се финансират общински, държавни и частни училища в партньорство с общински или държавни· училища. Заниманията включват сформиране на отбори в сферата на колективните спортове баскетбол, волейбол и футбол и участие в състезания. Отпуснатите средства покриват разходи за закупуване на екипировка на учениците, включени в отбора, треньор, спортни уреди и др.

Над 55 млн. лв. за модернизация на научни обекти

Двадесет и пет научни обекта ще бъдат доизградени и модернизирани с 55 727 365 лв., реши правителството. Средствата ще позволят и да се закупи специализирана апаратура, с която да се извършват качествени изследвания според световните стандарти.

Обектите, които ще бъдат финансирани, са част от Националната пътна карта за научна инфраструктура (2021-2027). Сред тях са Националният университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания, Българската наблюдателна станция на паневропейския нискочестотен радиотелескоп, Инфраструктурата за устойчиво развитие в областта на морските изследвания, Националният геоинформационен център, Регионалният астрономически център за изследвания и образование, Българската Антарктическа База „Св. Климент Охридски“, Националния център за високопроизводителни и разпределени пресмятания, Лабораторният комплекс към научно-технологичен парк „София Тех Парк" и др.

От 2018 г. до момента научните инфраструктури са получили близо 126 млн. лв.

Отделно с 1 134 860 лв. ще бъде платен членският внос за участието на Република България в 12 Европейски научноизследователски инфраструктури и в Европейското съвместно предприятие ITER за развитие на термоядрената енергия. Участието в тях е· свързано със създаване и модернизиране на регионални центрове и включване в различните експерименти и научни програми.

Правителството се разпореди с имоти

С решение на Министерския съвет се отчуждават имоти - частна собственост, за изграждане на част от участъка Ихтиман-Септември на жп линията София-Пловдив. Той е част от проекта за модернизация на железопътната линия София -Пловдив в жп участъците София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември на територията на Община Костенец, Софийска област.

Имотите се намират в землището на село Горна Василица, Община Костенец. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица на засегнатите имоти, са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура" и се осигуряват по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014- 2020 г.  Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Министерският съвет предоставя безвъзмездно правото на собственост върху имоти - частна държавна собственост на Община Кирково, област Кърджали. Имотите се намират в село Кирково, ул. ,,Дружба" № 3 и представляват сграда със застроена площ 305 кв. м и терен с площ 766 кв. м. Те ще се използват за административни нужди на общината за настаняване на звена от общинската администрация с цел подобряване условията на труд и обслужването на населението.  Всички разходи за управление и стопанисване на имотите ще се поемат единствено и изцяло от бюджета на общината и от средства по програми и проекти.

Правителството обяви имот - частна държавна собственост за имот - публична държавна собственост и предоставя безвъзмездно за управление част от него на Висшия съдебен съвет, за нуждите на Териториално отделение - Поморие към Районна прокуратура - Бургас. Имотът представлява терен, заедно с разположените в него три самостоятелни обекта и се намира в град Поморие, ул. ,,Княз Борис I" № 75.

България и Полша ще продължат обмена на студенти, учени и преподаватели

България и Полша ще продължат да си сътрудничат в областта на висшето образованието и науката, реши правителството.

Министерският съвет одобри проект на Програма за сътрудничество между Министерството на образованието и науката на Република България и Министъра на образованието и науката на Република Полша в областта на науката и висшето образование за периода 2023-2027 година, в която са предвидени ежегодни реципрочни стипендии за студенти за частичен срок на обучение от 1 семестър, за участие в летни езикови курсове и провеждане на краткоурочни специализации.

Страните ще обменят и лектори и преподаватели по български и по полски език. Ще се насърчава развитието на пряко сътрудничество между институции от двете държави в областта на научните изследвания, иновациите и съвместни научноизследователски проекти.

Програмата се изпълнява въз основа на Спогодбата между правителствата на България и Полша за културно и научно сътрудничество, подписана във Варшава на 25 февруари 1993 г.

Одобрен е международен договор „Придобиване на бойни машини Страйкър“

Министерският съвет на Република България одобри международен договор BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби. С решението се предлага на Народното събрание на основание чл. 85, ал.1, т.4 и т.7 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този договор.

Международен договор BU-B-UCP е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-тото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски на Българската армия.

Правителството одобри проект на ЗИД на Закона за българските лични документи

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи.

Промените засягат пряко функциите, изпълнявани от МВнР и задграничните представителства на Република България в чужбина. С тях се цели повишаване на ефективността при издаване и ползване на дипломатически и служебни паспорти. Въвежда се изрично ограничение служебни паспорти да могат да бъдат ползвани само при изпълнение на служебни функции в чужбина.

Отпада възможността за издаване на дипломатически паспорти на областните управители, като за тази категория лица се запазва правото да получат служебен паспорт. Създава се правна възможност за издаване на служебни паспорти на деца на служители на задгранична работа без дипломатически ранг до 25-годишна възраст, когато не са сключили брак и продължават образованието си ( средно или висше) в приемащата държава.

С промените, които предвиждат и прецизиране на разпоредби относно съгласуването на временните паспорти, ще бъде ускорена процедурата по издаване на временни паспорти на пълнолетни български граждани, които притежават валидна лична карта.

Улеснява се и процедурата по издаване на временни паспорти на задържани, арестувани или осъдени в чужбина български граждани, когато издаването се извършва по молба на компетентните местни власти.

С промените се осигуряват и условия за транспониране в националното законодателство на Директива (ЕС) 2019/997 на Съвета от 18 юни 2019 година за временния документ за пътуване на ЕС и за отмяна на Решение 96/409/ОВППС с подзаконов нормативен акт.

Разширяват се възможностите за студентски стаж в държавната администрация

Възможностите за стаж на студентите в държавната администрация се разширяват, специализиран модул на Портала за работа в държавната администрация ще събира на едно място информацията за стаж и работа. Това става възможно с приетите днес с Постановление на Министерския съвет изменения и допълнения в Наредбата за студентските стажове в държавната администрация.

Премахва се онлайн тестът за първоначален подбор, намалява се броят на документите, изисквани при започването и завършването на стажа. Информацията за всички позиции за стаж в администрацията ще бъде на специализирания модул на портала jobs.govemment.bg. Обявите ще бъдат селектирани по област на висшето образование, а не - както беше досега, по професионално направление, което стесняваше кръга на студентите с възможност да кандидатстват. Минималната и максималната продължителност на стажовете е намалена - те вече ще бъдат от 5 до 20 работни дни. Така студентите ще могат да осъществят повече стажове, без да нарушават учебния си процес.

Допълва се правителствено постановление за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност

Министерският съвет на Република България прие постановление за изменение и допълнение на ПМС № 181 от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

С постановлението се допълват правомощията на началника на Националната служба за охрана като ръководител на служба за сигурност и се определя стопанство „Евксиноград" и прилежащи обекти за стратегически обект с оглед функционирането на обекта като представителен държавен обект и статута на лица с особена важност за функционирането на държавното управление на Република България и чужди държави.

Одобрено е становище на Министерския съвет по конституционно дело № 16 от 2023 г.

Правителството одобри становище на Министерския съвет по конституционно дело № 16 от 2023 г., образувано по искане на Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд на Република България от 3.10.2023 г. за установяване на противоконституционност на § 3 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за горите (обн. ДВ № 19 от 2011 г., с последни изменения от бр. 67 от 2023 г.). В становището на МС се оспорват представените в искането на Висшия адвокатски съвет аргументи за установяване на противоконституционност.

Коментари

Новини Варна