IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:30 | 6 декември 2023
Обновен: 02:15 | 24 февруари 2024

Кабинетът отпусна компенсации за 1520 деца без място в детска градина

Ето по-важните решения на МС от 6 декември

По материала работи: Ставри Таргов
Кабинетът отпусна компенсации за 1520 деца без място в детска градина

Румъния открива почетно консулство в Пловдив

Министерският съвет даде съгласие за откриване на почетното консулство на Румъния със седалище в гр. Пловдив и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Функциите на почетен консул ще бъдат изпълнявани от г-н Димитър Белелиев. Той е председател на Борда на директорите на дружество „Централна енергоремонтна база“ и председател на Консултативния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Откриването на почетно консулство на Румъния в Пловдив ще допринесе за засилване на двустранните търговско-икономически, културни и образователни връзки между България и Румъния.

Правителството одобри близо 800 хил. лева по насърчителна мярка за изграждане на пътна инфраструктура в община Костинброд

Министерският съвет прие Решение за одобряване на финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2023 г. на Община Костинброд ще се предоставят средства в размер до 796 000 лв. с ДДС за реконструкция на елементи на общинска пътна инфраструктура: ,,Основен ремонт на ул. ,,Обора“, гр. Костинброд в участъка от ОТ 224Р до ОТ 224Л“ и „Основен ремонт на ул. ,,Септември", гр. Костинброд в участъка от ОТ 224Д, при кръстовището с ул. Обора" ДО от 2240".

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по ЗНИ инвестиционен проект „Разширяване на промишлено предприятие за производство на шоколадови изделия" в гр. Костинброд на „Интерион" АД. Инвестицията по проекта е в размер на 10.5 млн. лв.

Предвидените улици за основен ремонт са в изключително лошо експлоатационно състояние. Те представляват единствен подход до предприятията в обособената промишлена зона. С ремонтирането на улиците ще се подобри транспортният достъп до зоната. Това е предпоставка за привличането на нови инвеститори и създаване на допълнителна заетост. Ще се подобри и екологичната обстановка в района.

Реконструираната техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели: ,,ТЕДИ КОМЕРС" ЕТ, ,,ПЛАСТМАСА" ЕООД, ,,ПОПП" ЕООД, ,,КОБИ" ООД, „РОС КОМПЛЕКТ' ООД, ,,БМ ГРУП ИНЖЕНЕРИНГ' ЕООД, и др. и всички съществуващи и бъдещи инвеститори и потенциални физически/юридически лица при равни и недискриминационни условия.

Одобрен е проект на Решение на Съвета на управителите на ЕБВР относно увеличение на уставния капитал и записване на дялове в него

Със свое решение правителството одобри проект на Решение на Съвета на управителите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) относно увеличение на уставния капитал на банката и записване на дялове в него, също така упълномощи министъра на финансите, в качеството си на управител за България, да гласува в подкрепа на Решението.

С увеличението на платимия капитал банката ще запази необходимото ниво на финансова стабилност, за да предприеме извънредни по своя характер инвестиции в У крайна и да продължи да оказва пълна подкрепа на другите страни, в които оперира, помагайки им както в справянето с предизвикателствата на прехода, така и в преодоляването на последиците от войната в Украйна.

Европейската банка за възстановяване и развитие е създадена през 1990 г. с цел да съдейства за икономическия прогрес на страните от Централна и Източна Европа, като спомогне икономиките им да станат по-конкурентноспособни в международен аспект и им съдейства при тяхното възстановяване и развитие.

Дава се мандат на управителя на БНБ да гласува в подкрепа на проект на Решение на Борда на управителите на МВФ относно Шестнадесетия Общ преглед на квотите

Със свое решение правителството даде мандат на управителя на Българската народна банка, като управител за Република България в Международния валутен фонд (МВФ), да гласува в подкрепа на проект на Решение на Борда на управителите на Фонда относно Шестнадесетия Общ преглед на квотите.

След три години на подготвителни дискусии, на 7.11.2023 г., Бордът на изпълнителните директори на МВФ одобри предложение до Борда на управителите за приключване на Шестнадесетия Общ преглед на квотите, по който управителите следва да гласуват неприсъствено до 15.12.2023 г. Проектът на решение предвижда равнопропорционално увеличение на квотите на всички страни членки в размер на 50%.

Целта е да бъде осигурена подкрепа за увеличаване на кредитните ресурси на МВФ, за да се помогне на страните членки да се справят с многобройните глобални кризи и предизвикателства, включително посредством нови квоти. В този контекст всички акционери на Фонда споделят съвместна отговорност за поддържането на адекватно ниво на неговите ресурси.

Страната ни последователно е изразявала позиция на ниво Европейски съюз в подкрепа на реформите на МВФ и утвърждаването му като институция, основана на квотите и достатъчно ресурсно обезпечена, за да запази ролята си на център на глобалната мрежа за финансова сигурност. Подкрепата на България за предлаганото Решение на Борда на управителите ще бъде положителен политически сигнал към международната общност за готовността на страната да сподели своите отговорности като акционер в международната финансова институция.

На Армения ще бъде предоставена безвъзмездна хуманитарна помощ

Министерският съвет на Република България прие Решение за предоставяне на безвъзмездна хуманитарна помощ на Република Армения.

Във връзка с поискана от правителството на Армения хуманитарна помощ, по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, на страната се предоставя безвъзмездна хуманитарна помощ от Българския Червен кръст на обща стойност 59 440 лв. (вълнени одеяла - 1000 броя; спални комплекти (чаршаф - горен, чаршаф - долен, калъфка) - 1000 броя; възглавници - 1000 броя).

Помощта се предоставя за нуждите на населението от Нагорни Карабах, потърсило убежище в Република Армения, свързани с военните действия в региона от края на септември 2023 г.

Транспортирането на хуманитарната помощ ще се осъществи със съдействието на транспортен брокер на Европейската комисия.

Правителството одобри временното изплащане на допълнителни командировъчни средства за възникнала заплаха за живота и сигурността на дългосрочно командированите служители в задграничното представителство на Република България в Израел

Министерският съвет на Република България включи Държавата Израел в списъка на страните, в които, поради възникнала заплаха за живота и сигурността, на дългосрочно командированите в съответните задгранични представителства на Република България служители и на придружаващите ги членове на техните семейства, временно се изплащат допълнителни командировъчни средства в размер на 15 на сто от базисния размер за съответната държава, определен в Приложение №1 към Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат.

Решението е във връзка с рязко влошената ситуация по сигурността след атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври т.г., която включваше както масиран ракетен обстрел, така и инфилтриране на бойци на организацията на израелска територия. Израелското правителство обяви война срещу терористичната организация „Хамас“, която се очаква да продължи за дълъг период от време, с висок риск за сигурността на живеещите и работещите в Израел.

Актуализира се тарифата на услугите, предоставяни от ветеринарните лекари по Програмата за профилактика по животните и зоонозите

Министерският съвет прие промени в тарифата на услугите, предоставяни от ветеринарните лекари при изпълнението на мерките в Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите, в Република България за периода 2022 - 2024 г. Цените са изменени на база индекса на инфлация в размер на 19,3%, изчислен за периода от последното изменение на тарифата през м. януари 2022 г. до м. септември 2023 г.

Изпълнението от регистрираните ветеринарни лекари на мерките, заложени в Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите, осигурява здравния статус на отглежданите селскостопански животни и продуктите, добити от тях и е гаранция за свободна търговия с живи животни и стоки от тях в рамките на Европейския съюз. Промените влизат в сила от 1 януари 2024 г.

Кабинетът отпусна близо 10 млн. лева за ремонти на студентски общежития

Правителството одобри до 9 500 000 лв. от бюджета на Министерството на образованието и науката да се изразходват за ремонт на студентски общежития на четири висши училища през 2023 година.

Средствата, които днес одобри правителството, се предоставят въз основа на реално извършени разходи от висшите училища. Съгласно сроковете на сключените договори се очаква до края на годината да предявят плащания Университетът по хранителни технологии-Пловдив, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“-София, Техническият университет-София и Университета по архитектура, строителство и геодезия-София.

Над 2 млн. лева за обучение на талантливи ученици и уроци в културни и научни институции

Правителството одобри 2 205 368 лв. за финансово осигуряване на дейности по две национални програми за развитие на образованието.

От тях 1 339 763 лева са за програма „Ученически олимпиади и състезания", по която се провежда допълнителна работа с ученици за подготовка за олимпиади. В такова обучение са включени общо 7 826 ученици, с които работят 861 учители.

865 605 лв. са за създаване и провеждане на уроци в културни и научни институции в рамките на програма „България - образователни маршрути". 216 общински училища са защитили проекти за провеждане на задължителни, избираемн и факултативни учебни часове в музеи, галерии, обществени библиотеки, обсерватории, планетариуми, научни институти с цел усвояване на учебното съдържание.

Правителството отпусна над 21,5 млн. лв. за обезщетения в образованието

Правителството отпусна 21 768 368 лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2023 година. Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците септември­октомври 2023 г. при намаляване на числеността на персонала в образователните институции при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание.

Финансирането е за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за национални програми за развитие на образованието за 2023 г.

Над 6 млн. лева за допълнителни възнаграждения на директори в образованието

Допълнителни възнаграждения за постигнати резултати от труда ще получат 3767 директори на общински детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и за специална образователна подкрепа. Те ще бъдат изплатени в зависимост от получения брой точки при оценяването от комисиите в регионалните управления на образованието и съгласно Наредбата за нормиране и заплащане на труда.

За изплащането на допълнителните възнаграждения правителството одобри общо 6 302 693 лв. лева, които са за сметка на намаление на утвърдени разходи по програма „Училищно образование" по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2023 г.

Средства ще получат 1679 директори на детски градини, 1951 директори на училища, 129 директори на центрове за подкрепа за личностно развитие и 8 директори на центрове за специална образователна подкрепа.

Компенсации за 1520 деца без място в детска градина

Държавата ще изплати компенсации на семействата на 1520 деца, за които не е осигурено място в детска градина в периода от 15 септември до 31 октомври 2023 г. За целта правителството отпусна 996 928 лева.

От тях 994 221 лева са за разходите за отглеждане и обучение на 1516 деца в Столична Община, а 2707 лева са за 4 деца в община Пловдив.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали, но липсват свободни места.

1,8 млн. лева за обмен на иновации между училищата

Правителството одобри предоставяне на 1 844 365 лева за изпълнение на дейности в общинските училища по Национална програма „Иновации в действие".

По-голямата част от средствата са предназначени за осъществяване на мобилност между училищата. Според регламента иновативните имат възможност да си изберат други образователни институции за партньори по програмата и да си разменят посещения и идеи. Целта е популяризиране и мултиплициране на добрите иновации.

Общо 530 училища са изпълнили дейности по такива договори, за което получават финансиране от 1 822 940 лв.

Отделно по другия модул на програмата се предоставят - 21 425 лева за организиране на пет регионални форума в общински училища. Форумите включват конференции, дискусии, работни семинари и др. с продължителност до два дни и не по­малко от 150 участници, които могат да бъдат педагогически специалисти, ученици, представители на висши училища и научни институти и др.

Те се организират съвместно от училището-домакин и съответното Регионално управление на образованието. Целта е да бъдат представени и мултиплицирани образователните иновации.

Близо 1 млн. лева допълнително за издръжка на ученици в специалности, които са защитени или не достигат

Правителството одобри 959 977 лв. за допълнително финансиране на общински училища за издръжката на паралелки с ученици в VIII клас, които се обучават за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и такива с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

Средства ще получат 177 училища, в които се обучават 3712 осмокласници. По този начин ще се осигури необходимия финансов ресурс за подготовката на кадри за специалности от професии и отрасли, необходими за местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.

Правителството се разпореди с имоти

Националната електрическа компания ще може да продаде на Българския енергиен холдинг недвижим имот, който се намира в гр. София, бул. ,,Президент Линкълн" N08-A, реши Министерският съвет на днешното си заседание. Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител, след решение на Министерския съвет.

От Българския енергиен холдинг е заявено намерение за придобиване собствеността върху недвижимия имот за осигуряване на административните нужди на холдинга. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне по цена, определена от независим оценител, сертифициран от Камарата на независимите оценители.

Министерският съвет прие решение за обявяване на имот-частна държавна собственост за имот-публична държавна собственост. Предмет на решението е самостоятелен обект в сграда с идентификатор 10447.503.248.1.134 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Велико Търново. Имотът се използва за административна дейност от Военно окръжие II степен - Велико Търново. Обектът е придобил качества на имот-публична държавна собственост, поради което на основание чл. 6, ал. 2 от Закона за държавната собственост и чл. 5, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост е прието решението на Министерския съвет.

Правителството одобри Годишен план за извършване на контрол на изпълнението на концесионни договори от АППК

Правителството прие Решение за одобряване на Годишен план за извършване на независим външен контрол на изпълнението на концесионни договори от Агенцията за публичните предприятия и контрол за 2024 г.

Съгласно Закона за концесиите (ЗК) Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) е определена като институция, която участва и следи контрола върху концесиите. АППК извършва независим външен контрол на изпълнението на определени концесионни договори. Контролът от АППК включва планови проверки, които се извършват по одобрен от Министерския съвет план за работа за съответната година, както и извънредни проверки, възложени от Координационния съвет по концесиите.

Целта е да се определят конкретните концесионни договори, по отношение на които Агенцията ще осъществи контрол през 2024 г.

Одобрен е законопроект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Предлаганите промени касаят търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, паралелния внос с лекарствени продукти, усъвършенстването на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), както и административно-наказателните разпоредби.

Законопроектът предлага мерки за преодоляване случаите на недостиг или липса на лекарствени продукти чрез прецизиране на задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването, чрез промени в алгоритъма на изчисление, заложен в СЕСПА, както и чрез промени в санкционните разпоредби.

С промените ще се гарантира сигурността в процеса по лекарствоснабдяването, ще бъдат ограничени случаите на липса или недостиг на жизненоважни за населението лекарствени продукти, ще бъде осигурена максимална прозрачност и проследимост в системата на лекарствоснабдяването.

Правителството прие Наредба за инструментите за ранно предупреждение и достъпа до информация на предприятията при вероятност от несъстоятелност

Министерството на икономиката и индустрията съвместно с Министерството на иновациите и растежа представиха Наредба за инструменти за ранно предупреждение и достъпа до информация на предприятията при вероятност от несъстоятелност.

Наредбата представя система от инструменти за ранно предупреждение, чрез които да известяват предприятията за тяхното финансово състояние и при наличие на данни за финансови затруднения, които може да доведат до неплатежоспособност или несъстоятелност. Чрез инструментите ще могат да се дадат насоки, съвети или консултаци11 за подобряване на финансовото състояние и за предприемане на превантивни действия.

Предвижда се Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) да администрира · система от инструменти за ранно предупреждение, чрез публична онлайн електронна-информационна система.

Правителството прие изменения в Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат

Служителите в българските дипломатически мисии няма да получават командировъчни средства по време на отпуск в празничните и почивни дни и през 2024 r. Това гласят измененията в Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат (НКСЗМ), които бяха приети с постановление на Министерския съвет.

Тази разпоредба в НКСЗМ е в сила от 2010 г., като всяка следваща година, действието й се продължава заради ограниченията в бюджета на МВнР.

Измененията в Наредбата предвиждат и възможност средствата, изплатени за членовете на семейството на дългосрочно командирован служител, да не трябва да бъдат възстановявани в случаите, когато пребиваването е прекратено по указания на изпращащата администрация или на министъра на външните работи поради възникнала в приемащата държава заплаха за живота и сигурността на членовете на семействата на командированите служители. Подобни случаи на невъзможност за спазване на изискването за срока на пребиваване по чл. 17, ал. 1-6 от НКСЗМ на членовете на семействата на дългосрочно командированите служители възникнаха през 2023 г., след дадени указания от МВнР за напускане на приемащата държава на членовете на семействата на командированите служители поради заплаха за живота и сигурността им.

Над 15 млн. лева за предучилищно образование, личностно развитие и хранене на деца и ученици

Допълнителни 15 515 352 лева се отпускат за финансиране на новообхванатите в задължителното предучилищно образование 4-годишни деца, както и за допълнителна подкрепа на личностното развитие на деца и ученици и подпомагане на храненето в образователните институции. Това реши правителството днес.

От тази учебна година в 122 общини за първи път е въведено задължително предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. За тази дейност се предоставят 5 606 281 лева за периода септември - декември 2023 г.

7 964 689 лева се предоставят за покриване на актуализираните от 1 октомври 2023 г. стандарти и нормативи за допълнителна подкрепа на личностното развитие. С отпускането на тези средства ще се подпомогне подобряването на средата и условията за допълнителна подкрепа на децата и учениците със специални образователни потребности.

Допълнителни 1 944 382 лева се осигуряват и за покриване на повишения норматив за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас в държавните и общинските детски градини и училища. С тези средства ще се компенсира поскъпването на хранителните продукти и ще се осигури възможност за всяко дете и ученик в задължителното предучилищно образование и началния етап на образование да получава здравословна храна.

Над 3 млн. лева за електронни дневници и интернет в образователни институции

Кабинетът одобри 3 229 483 лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование”.

2 770 103 лева от тях са за закупуване на електронни дневници за 3 049 общински образователни институции (училища, детски градини, центрове за подкрепа за личностно развитие, центрове за специална образователна подкрепа, ученически общежития).

459 380 лв. са за осигуряване на интернет свързаност на 1371 общински образователни институции.

Коментари

Новини Варна