IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
11:00 | 30 декември 2023
Обновен: 09:49 | 5 май 2024

Австрия иска от България и Румъния да затегнат граничния контрол помежду си

Настоява да приемаме бежанци от Афганистан и Сирия

По материала работи: Ставри Таргов
Австрия иска от България и Румъния да затегнат граничния контрол помежду си

Австрия иска от България и Румъния да затегнат граничния контрол помежду си и да приемат обратно имигранти в замяна на съгласието ѝ да бъдат приети в т.нар. "въздушен Шенген".

Това стана ясно от изявление на австрийския вътрешен министър Герхард Карнер, ден след като властите в София и Букурещ обявиха, че са постигнали политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина:

"Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България.

И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави.

Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген.

Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата".

Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина.

 

Коментари

Новини Варна