IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
09:40 | 16 януари 2024
Обновен: 23:33 | 26 април 2024

Семействата с право на помощи за гориво няма да подават заявления

Средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път

По материала работи: Ставри Таргов
Семействата с право на помощи за гориво няма да подават заявления

Правителството одобри Програма за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. С нейното изпълнение се очаква около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи да получат компенсация в размер до 300 лв.

Средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 01.12.2023 г. до 29.02.2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Не е необходимо правоимащите семейства да подават заявления за получаването на компенсацията.

Семейните помощи за деца се отпускат с подоходен критерий, което гарантира, че с програмата на правителството ще бъдат подпомогнати домакинства, които изпитват затруднения да покрият нарасналите си разходи за транспорт.

Програмата е разработена от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията в изпълнение на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт.

В него е регламентирано, че събраните във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ месечни вноски върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход от Русия ще се разходват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт по ред и условия определени с постановление на Министерския съвет.

Целта на програмата е да допълни пакета от подкрепящи мерки на правителството, насочени към семействата с деца в България.

Коментари

Новини Варна