IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
17:00 | 16 януари 2024
Обновен: 00:07 | 28 април 2024

След 30 г. връщат полигоните за обучение на кандидат шофьори

Държавата разполага със свои терени, има и възможност за финансирането им

По материала работи: Ставри Таргов
След 30 г. връщат полигоните за обучение на кандидат шофьори

Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от подготовката на водачите. Започваме проучвания за тяхното внедряване в програмата за обучение, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща с родители на деца и млади хора, загинали при пътни инциденти.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Задължителната подготовка на кандидат-водачите на полигон бе премахната в България преди близо 30 години.

"Като човек, който се е занимавал дълги години с професионален автомобилен спорт, знам, че основният компонент в обучението на водачите е практиката и това е нашият основен фокус в момента", посочи Георги Гвоздейков.

Той обясни, че държавата разполага със свои терени където могат да се изградят този тип полигони, а финансирането да се осигури по линия на фондовете за пътна безопасност. „Тук става въпрос за съоръжения, които да предлагат симулация на различни екстремни условия и ситуации, за по-добрата подготовка на водача“, обясни министър Гвоздейков.

Според него дигитализацията на процеса на подготовка на кандидатите за водачи ще го направи значително по-прозрачен и ще повиши контрола. „Цялата документация, свързана с практическата подготовка на кандидат-водачите трябва да стане електронна и всички документи на хартия изцяло да отпаднат. По този начин няма да е възможно един автоинструктор едновременно да обучава двама курсисти и ще се преустанови фиктивното обучение на водачите, каквито случаи са констатирани от ИА „Автомобилна администрация“ при проверки в различни автошколи“, подчерта Гвоздейков.

Родителите на деца, загинали при катастрофи, поискаха спешни законодателни и административни мерки за спиране на пътната престъпност.

Коментари

Новини Варна