IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
14:50 | 19 януари 2024
Обновен: 02:37 | 17 май 2024

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии

Те ще изпълняват функциите си за срок от 9 години

По материала работи: Ставри Таргов
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии

Мнозинството в Народното събрание избра своите двама представители, които ще запълнят парламентарната квота в Конституционния съд - Десислава Атанасова от ГЕРБ и кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков.

В подкрепените решения беше записано, че те се избират за конституционни съдии за срок от 9 години. Атанасова ще заеме мястото на съдия Анастас Анастасов, а Белазелков - на съдия Гроздан Илиев.

Десислава Атанасова беше подкрепена със 159 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 65 "против" от "Възраждане", БСП и ИТН и един от ПП-ДБ, а Борислав Белазелков получи подкрепата на 154 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 65 гласуваха против - от "Възраждане", БСП и ИТН.

Третият кандидат - на "Възраждане" - Цвета Рангелова, не получи необходимия брой гласове, като за нея гласуваха само 42 депутати от "Възраждане" и ИТН, 105 бяха "против", а 68 "въздържал се".

Мнозинството отхвърли редакционните поправки на БСП - да отпадне посоченият срок от 9 години и имената на конституционните съдии, чиито места ще заемат Атанасова и Белазелков.

Беше отхвърлено и искането на "Възраждане" срокът в решението да се промени от 9 на 7 години, съобщи БНР.

Коментари

Новини Варна