IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:20 | 1 февруари 2024
Обновен: 04:16 | 6 май 2024

Пристигна първият медицински хеликоптер

До края на 2026 г. страната ни ще разполага с 6 въздушни линейки

По материала работи: Ставри Таргов
Пристигна първият медицински хеликоптер

Първата въздушна линейка. Тя кацна в авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на Летище "София".

До края на 2026 г. страната ни ще разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са определени така, че всяка част на страната да бъде покрита от поне два медицински хеликоптера, отбеляза министър-председателят.

„Да не пропускаме истинските герои – летците, които ще управляват хеликоптерите, и лекарите, които ще спасяват пациентите. Искам да отбележа усилията на екипите на министър Георги Гвоздейков и министър Христо Хинков, за това, че успяха навреме да постигнат тези резултати, така че в най-близко време хеликоптерите да започнат своята работа и да спасяват хората в България“, добави той.

Медицинските хеликоптери ще летят само при хубаво време.

"Говорим за хеликоптери, които летят при специфични метеорологични условия, което означава, че трябва да летят само при благоприятно време. Такива са правилата за летене на такъв тип машини, обясни министърът.

Гвоздейков лично присъства на пристигането на въздушната линейка в България. На борда са италиански пилоти, припомня novini.bg.

Очаква се в страната ни да има летателни площадки в 20 болници. Първата лицензирана площадка е в столичната болница "Света Анна".

Останалите се изграждат поетапно.

Коментари

Новини Варна