IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
17:47 | 22 юни 2015
Обновен: 09:37 | 20 април 2024

С 30% повече изпита бира, приходите – за пътища и пенсии

Усвояваме повече европари от Румъния, не ни сравняват с Гърция, доволен е Борисов

По материала работи: Юлиян Атанасов
С 30% повече изпита бира, приходите – за пътища и пенсии

Премиерът Бойко Борисов обяви амбицията си - сивата икономика да намалее с една трета и допълни, че е оптимист за това.
"Задачата ни е да изсветлим една трета от дела на сивата икономика от това, което е в момента, а защо не и да се доближим до 12-те процента на развитите държави", коментира той на форума "За икономика на светло", предаде dnes.bg.
По думите му корупцията и контрабандата са едно и също, защото осигуряват лесни пари.
"Това са най-лесните пари, 100% черни, като задължително се "смазва" системата от полицаи, данъчни и всички други структури", коментира премиерът.
По думите му 1,1 млрд. лв. миналата година са отишли в ръцете на контрабандистите. "Тези хора са срещу нас. Тези пари развращават системата", коментира Борисов.
Той обяви, че амбицията на кабинета е борбата с корупцията и контрабандата да се изведе на държавно ниво.
"Политическата ни воля е толкова силна, че всеки след нас ще трябва да се съобрази с това, което сме направили", отсече той.
В отговор на питане от страна на бизнеса Борисов заяви, че е възможно да бъде намален прагът, над който не може да се правят разплащания в брой.
Премиерът каза още, че е забранил на службите да са шумни, а вместо това резултатите трябва да се отчитат на сайта на финансовото министерство.
Борисов разкри и "тайни от кухнята". "Опитахме с мобилни групи по цигарените и алкохолните фабрики, но системата е доста пробита и затова направихме друга - проследяване на електромерите. В момента, в който пуснат машините да работят, електромерът се върти бързо и нещата се случват", разказа Борисов. По думите му алкохолните босове твърдят, че контрабандните бутилки във веригите не са техни, но според разследване етикетите са истински.
"С 30% януари ни се вдигна количеството на изпита бира в България и куп такива неща. Това са приходи, през които си позволихме да дадем пари на пенсионерите, да довършим магистралите, на общините да си довършат проектите", съобщи той.
Според премиера като резултат от предприетите мерки "ще изгорят" и доста известни хора в обществото.
"Хубаво е, че във всяка група, която сме задържали досега, има данъчен или митничар. Те за радост споделят обилно", коментира още той.
Според Борисов политиката на кабинета е правилна и има резултат. "С 15% повече еврофондове усвояваме от Румъния. Играта на популизъм свърши", заяви той и изрази задоволство, че "не ни сравняват с Гърция".

 

Коментари

Новини Варна